Автомат STEINEL HG Roof за заваряване на хидроизолация на плоски покривиНемската фирма STEINEL е добре позната на световния и на българския пазари със своите продукти в четири основни сфери – сензори за движение, сензорно управлявани осветителни тела и интелигентни осветителни системи, такери (Novus) за приковаване със скоби и пирончета, пистолети за лепене със стопяеми лепила и пистолети за горещ въздух. В съвместната ни от години работа с фирмата-вносител на продуктите STEINEL в България – „Ташев-Галвинг“ ООД, списание „Направи сам” периодично представя най-новите модели във всяка от тези продуктови области.
Тук заделяме внимание на една новост в сектора на професионалните методи за термообработка и по-конкретно, слепване на термопластични материали чрез загряване с горещ въздих – автоматът за заваряване на листови материали HG Roof. Досега в списанието сме представяли ръчните професионални пистолети за горещ въздух на STEINEL, които имат много широк диапазон от приложения. Последната такава публикация е „Професионални пистолети за горещ въздух на STEINEL” .
Автоматът HG Roof е тясно специализирана машина за свързване чрез заваряване на термопластични листови материали, използвани за хидроизолация на плоски покриви. Това са листови материали, които се доставят на обекта навити на руло. Те се разстилат върху покривната повърхност и се изпъват добре, като съседните ленти се застъпват една с друга на ивица, широка 40 mm (в този случай). Заваряването помежду им става по тази ивица, като материалът се загрява със струя горещ въздух до предписаната от производителя температура. Материалът и на двата листа се разтапя повърхностно и те се свързват чрез притискане с ролка. След изстиване, съединението става не само водоплътно, но и много здраво механично.

Пистолетът, с който работи автоматът HG Roof, може да се използва и отделно, за работа на ръка.


Изпълнението на обекти с голяма площ е трудно осъществима, да не кажем и непосилна задача, за залепване на платната с ръчен пистолет за горещ въздух и ръчното притискане с ролка по ивицата на слепване. Ето защо при полагането на термопластични листови покривни покрития използването на автомат за заваряване, като модела HG Roof, може да се приеме за задължително.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото