Автомобилни акумулаторни батерии на Bosch

Batterie1
По дълголетна традиция името на немския гигант Bosch у нас най-често се асоциира с ръчните електроинструменти и машини. Това е разбираемо, защото те попадат директно и многократно в ръцете на многобройна армия от професионални и домашни майстори. В действителност обаче спектърът на изследователската, развойната и производствената дейност на компанията е много по-обширен, нещо което може да се проследи и в годишния доклад за дейността й през 2012 г. Така например Bosch е световен лидер в производството и доставката на най-иновативни и качествени компоненти за автомобилната индустрия – за двигатели, автоматични скоростни кутии и спирачни системи, за електроинсталацията и системите за повишаване на безопасността на движение, стигащи вече до напълно автоматизирано управление на превозното средство и др. Компанията е водеща в разработката на задвижващи агрегати за хибридни и електроавтомобили, лидер е в производството на автосервизна техника и диагностична апаратура. Това формира огромен пазар, поради което направлението „Автомобилни технологии“ е доминиращо в цялостната производствена дейност на немския гигант. На масовия автопазар марката Bosch се свързва най-често с високотехнологични продукти, необходимост за всеки автомобил и подлежащи на периодична подмяна аксесоари – чистачки, въздушни и маслени филтри, запалителни свещи и индукционни бобини, горивоподкачващи помпи, ремъци, осветителна техника, ламбда-сонди, акумулаторни батерии и много други.
Всичко това обяснява също, защо в търговските центрове на „Киров“ АД в по-големите градове на страната, наред с пълната гама електроинструменти, все по-голям дял намира и техниката за оборудване на автосервизи, включително най-модерна диагностична апаратура на Bosch, както и много други продукти на немския гигант, предназначени за леки и товарни автомобили, за мотоциклети и други превозни средства, лодки, каравани и т.н.
В тази статия фокусираме вниманието си върху оловно-киселинните, основно автомобилни акумулаторни батерии на Bosch – област, в която компанията също е безспорен световен лидер. Според класацията на читателите си авторитетното автомобилно списание Auto Motor und Sport поставя марката Bosch на първо място в категорията „Акумулаторни батерии“ за 2010 г. За 2012 г. заедно с читателите и на Auto Bild отново поставят марката Bosch на върха за най-предпочитаните от тях автомобилни батерии. Класацията на Auto Motor und Sport за 2013 г. за пореден път поставя Bosch като най-предпочитаната марка.
Акумулаторната батерия е жизненоважна за всяко превозно средство, защото тя е източникът на необходимия за стартиране на двигателя електрически ток. И най-съвършеният и скъп автомобил остава неподвижен и безжизнен, когато батерията му изневери.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото