Аератори за поддържане на тревни площи STIHL RLE 240 и STIHL RL 540


Популярната рецепта, че за създаване на тревна морава тип „английски парк“ са необходими редовно поливане и косене, 100 години поред, отдавна е допълнена със също така периодичното аериране на почвата и прочистване на тревната площ за изваждане и отстраняване на вплелите се между живите изсъхнали стъбла трева.
По този въпрос е писано неведнъж в „Направи сам“. Понеже повторението е майка на знанието, ще си позволим да цитираме част от посочената статия. „С времето те образуват все по-дебел и по-плътен пласт (филц). При малка дебелина той може да бъде и полезен, защото през летните горещини спомага за ограничаване изпаряването на влагата от почвата. Щом обаче надхвърли определена дебелина, филцът започва да вреди. Сплъстен и дебел, той затруднява достъпа на вода и въздух до корените на тревата, засенчва и ограничава проникването на слънчевите лъчи до основата на стъблата и почвената повърхност. Липсата на достатъчно влага принуждава тревата да развива кореновата си система хоризонтално, в близост до повърхността на почвата, а не в дълбочина. Така тя става по-податлива и уязвима към заболявания и погиване. По-трудно понася временни засушавания, по-трудно понася и се възстановява след механично натоварване при ходене върху поляната. В резултат на места тревата започва да оредява, появяват се и оголени места, които обичайно се заемат от бурени. Тревната морава боледува, въпреки редовното поливане и косене.“
Затова се налага периодичното механично отстраняване на сплъстения филц и изнасянето му извън тревната площ. Това се извършва със специализирани машини, аератори, които до края на миналата година STIHL произвеждаше под собствената си марка VIKING. Едновременно с почистването на тревната площ, аераторите извършват още една необходима за доброто развитие на тревата обработка – плитко надиране, раздробяване и разрохкване на почвената повърхност. Това разрушава по-твърдия повърхностен пласт. По-рехавата почва улеснява проникването и попиването на водата в дълбочина и разтворените в нея хранителни вещества. Улеснява се и проникването на кислород в почвата – нещо, от което корените на тревата се нуждаят.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото