Акумулаторен пистолет за коване на пирони в бетон DeWALT DCN890По време на проведена през октомври 2018 г. в Ямбол партньорска среща на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД, сред открояващите се нови електроинструменти на DeWALT особено силно впечатление направи акумулаторно захранваният пистолет за коване на пирони в бетон и елементи от конструктивна стомана DCN890. Той все още бе новост за българската публика, защото на световния пазар бе пуснат в продажба в началото на лятото на 2018 г.
Моделът DCN890 на американската фирма DeWALT е първият пистолет, предназначен за забиване на стоманени пирони в бетон или метални носещи елементи, при който не се използва експлозивна енергия, получена от патрон с взривно вещество или чрез възпламеняване на лесно запалим газ, съхраняван в специален сменяем флакон, намиращ в инструмента. Ударният механизъм на DCN890 е електромеханичен. Задвижва се от безчетков електромотор, захранван от литиево-йонна батерия. Той може да пробива и съответно да забива стоманени пирони в елементи от конструктивна стомана на дълбочина до 13 mm, а в бетон – до 57 mm.

Пистолетът работи с пирони с дължина от 13 до 57 mm и дебелина от 2,6 до 3,7 mm. Пироните се доставят на пачки от еластична пластмаса. Те се поставят в магазина на пистолета, който побира до 33 пирона. Магазинът има пружинен механизъм, който избутва пачката към дулото и ударния механизъм. След всяко приковаване пачката се премества нагоре със стъпка, равна на разстоянието между пироните в нея. По този начин следващият в реда пирон заема положение в готовност да бъде забит.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото