Акумулаторна коса STIHL FSA 86 RСемейството професионални моторни коси с акумулаторно захранване STIHL, предлагани на българския пазар, също се сдоби с ново попълнение – моделът FSA 86 R. Останалите два модела в тази група, STIHL FSA 90 и STIHL FSA 135, вече са представени в списанието. И трите се предлагат без батерия и зарядно устройство. Като членове на акумулаторната система AP, която включва над 20 различни машини и електроинструменти, те могат да работят с акумулаторните батерии AP 100, AP 200, AP 300 и AP 300 S. При използване на специален адаптор (поставя се на мястото на батерията в машината) с кабел за свързване към батерията, всяка от тях може да бъде носена на колан или в малка раничка. Това намалява теглото на косата. Освен това, инструментите от тази професионална система може да бъдат захранвани и от носена на гръб мощна батерия AR 2000 L или AR 3000 L. Зарядните устройства за системата AP са AL 300 и AL 500, като и двете са бързо зареждащи. Стандартното зарядно устройство AL 101 също е подходящо за зареждане на батерии АР.

 

Сред професионалните акумулаторни коси моделът STIHL FSA 86 R е с най-малка широчина на косене – 350 mm, докато STIHL FSA 135 държи първенството с 420 mm. Косата STIHL FSA 90 заема междинна позиция (380 mm), включително и в ценово отношение. Тези данни са валидни при косене с глава с корда. С новото попълнение „Андреас Штил“ ЕООД предлага на клиентите си на практика пълната палитра от акумулаторни коси на STIHL според тяхната мощност и производителност.
Ако вземем предвид и цената на STIHL FSA 86 R, която е наполовина от цената на модела STIHL FSA 135, логично стигаме до извода, че производителят предлага на клиентите си, професионални градинари, достатъчно мощна за повечето приложения професионална, удобна за работа машина, на конкурентна цена. Става дума за типичните приложения на този вид ръчно преносими коси – косене на тревата на недостъпни за четириколесна косачка места около различни препятствия, както и по краищата на тревната площ. Косата е подходяща и за цялостно поддържане на затревени площи в неголеми дворове и градини.
За най-характерните и съществени за всеки акумулаторен инструмент предимства – ниско ниво на шума при работа, липсата на изгорели газове, удобни при работа и лесни за поддръжка, не отваряме дума, защото те са добре известни.
Косата има безчетков двигател, който задвижва директно режещия инструмент. Честотата на въртене се регулира плавно от ръкохватката за управление на машината. Към редукторната кутия е монтиран метален предпазител, който улеснява спазване на безопасна за ценни растения дистанция от режещия инструмент. Така се улеснява опазването им срещу нежелано унищожаване, предпазва се и режещият инструмент (корда или пластмасови ножчета) от скъсване или счупване при удар в твърд предмет. Предпазителят може да се повдига и фиксира в изправено положение, когато не е необходим.
Косата може да работи с три вида глави за косене: AutoCut C 6-2, PolyCut 6-2 и DuroCut 5-2. Стандартно се доставя с AutoCut C 6-2, а останалите може да бъдат купени отделно. Смяната на главите е в максимална степен улеснена – те се закрепват чрез резба, което се прави на ръка, без да е необходим инструмент.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото