Акумулаторна лентова ножовкаСемейството акумулаторно захранвани електроинструменти на Bosch се разраства непрестанно. Към него се добавят нови модели, по-рядко и инструменти, които досега са нямали своя акумулаторен двойник. Такъв именно е случаят с новата акумулаторна лентова ножовка GCB 18 V-LI Professional, която компанията официално представи в края на миналата година и вече се предлага и на нашия пазар.
Лентовата ножовка се захранва с литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 18 V и капацитет 3,0 Ah. Прави впечатление особено бързото развитие на електроинструментите от професионалния клас в групата с това захранващо напрежение, което очевидно се дължи на оптималното съчетание между мощност и тегло – решаващ фактор при всеки ръчен електроинструмент. Именно това са целели конструкторите на Bosch, създавайки модела GCB 18 V-LI, който още с появата си на пазара завоюва палмата на световното първенство като „най-лека и компактна“ машина в този клас. С тегло от 3,8 kg, дължина само 343 mm и редица други технически и конструктивни решения, машината е комфортна за работа, включително на тесни места и в неудобно пространствено положение, примерно за рязане в плетеница от тръби и закрепващи елементи, монтирани непосредствено под тавана. За сравнение само ще посочим, че обикновената ръчна ножовка е дълга около 430 mm, а за да може да се реже с нея е необходимо приблизително още толкова място. Колкото до разхода на физически усилия и „откачени“ от ръчно рязане раменни стави поради рязане на ръка, всякакви сравнения на механичната с акумулаторната ножовка са напълно немислими.
Лентовата ножовка GCB 18 V-LI Professional е предназначена за рязане на тръби, пръти и различни профили от стомана, алуминий и пластмаси. Максималната дълбочина на рязане, респективно дебелина на рязания детайл, е 63,5 mm. Представа за възможностите на ножовката дават тестовите резултати – с едно зареждане на батерията може да бъдат срязани до 150 пластмасови тръби с диаметър 25 mm. За улесняване на работата и повишаване на точността на рязане спомага и доброто осветяване в зоната на рязане от вградено в машината светодиодно осветително тяло.
При движение на лентата със скорост 162 m/min нивото на вибрациите при рязане е под 2,5 m/s², което съгласно действащите към момента в ЕС норми (2002/44/CE) за безопасна работа с ръчни електроинструменти прави ножовката напълно безопасен инструмент, с който може да се работи без прекъсвания за отпочиване на ръцете през целия работен ден.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото