Акумулаторна отвертка с барабанен пълнител за битовеСвързването на всевъзможни детайли, били те от дърво, метали или пластмаси, се извършва с винтове или болтове и гайки. Става дума, естествено, за разглобяемите съединения. Това очевидно е основната причина първите, появили се на пазара, електроинструменти с автономно захранване, да бъдат именно акумулаторните отвертки. Този вид електроинструменти неизменно държи и рекордите по продажба. За илюстрация само ще споменем, че най-популярната в Европа акумулаторна миниотвертка Bosch IXO (http://napravisam.net/?p=1475) от 2003 г. до сега, в различни модификации, има над 10 млн. продажби.
В стремежа си да усъвършенстват акумулаторните миниотвертки, да намалят до минимум размерите и теглото им, конструкторите са опростили закрепването на битовете. Вместо в челюстен патронник, те се поставят в отвор с вътрешен шестостен, намиращ се в челото на шпиндела. Това решение е продиктувано от необходимостта от честа смята на битовете, защото разнообразието по вид и големина на шлицовете в главите на винтовете е голямо – прави, Philips, Pozidrive, Torx и др. Ето защо човек трябва да има под ръка възможно най-пълен комплект с битове. Използването на неподходящ бит причинява повреждане на шлица, което може да създаде много и трудно отстраними проблеми. Употребата на неподходящия за винта бит често води и до неговото повреждане и бракуване.


Казваме всичко това, за да подчертаем големия интерес, който предизвика скорошната поява на акумулаторната отвертка Bosch PSR Select.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото