Акумулаторни бормашини на Hitachi с безчеткови двигатели

Hitachi_Akku1
Към момента Hitachi предлага над 54 модела акумулаторни бормашини. В това число влизат само електроинструментите, пригодени за пробиване на отвори и завиване на винтове, без отвертките и бормашините с ударно действие, ударните винтоверти, перфораторите и др.
От това голямо семейство ще представим два от най-новите модели, които фирма „Ташев-Галвинг“ пуска на пазара в първите дни на идната година. Те привлякоха вниманието ни и с това, че българският пазар ще бъде един от първите, на които се предлагат най-новите акумулаторни батерии на Hitachi с капацитет 5 Ah. Това са моделите DS 14DBL-5,0 Ah и DS 18DBL-5,0 Ah. Поместваме снимки само на единия от тях, защото на външен вид те са като близнаци.
Различават се основно по захранващото напрежение – 14,4 и 18 V и произтичащата от това максимална големина на въртящия момент – 54/85 Nm в режим на „меко/твърдо“ завиване при DS 14DBL-5,0 Ah и съответно 67/97 Nm при модела DS 18DBL-5,0 Ah. Има и още няколко съвсем малки разлики. Така например DS 18DBL-5,0 Ah тежи 2,0 kg, докато DS 14DBL-5,0 Ah 1,9 kg, минимални разлики има в максималната честота на въртене на втора механична предавка, както и 2 mm разлика в широчината на инструментите. Така че определяща при избора е разликата в големината на въртящия момент, която дава съществено предимство на модела DS 18DBL-5,0 Ah, когато машината се използва за завиване на големи винтове, характерни за строителното дърводелство.
Hitachi_Akku3
И двете бормашини са представители на най-новото поколение акумулаторни инструменти на Hitachi с безчеткови електродвигатели – направление, в което водещите световни сили в производството на електроинструменти през последната година са в люта надпревара. Понеже и друг път сме писали за тези двигатели, ще отбележим само, че те имат около два пъти по-голяма дълготрайност в сравнение с класическите електродвигатели с колектор и четки. К.п.д.-то им е два пъти по-високо, съответно разходът на електроенергия е по-нисък и като цяло позволяват увеличаване с 40–50% на продължителността на работа с едно зареждане на акумулаторната батерия. Това са фактори от изключително значение за акумулаторно захранваните инструменти.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото