Акумулаторни инструменти за обработка на неръждаема стомана

В НС 9-10/2010 публикувахме статия за току-що излязлата на пазара серия ръчни електроинструменти на Metabo, специализирани в повърхностната обработка на различни по форма и предназначение изделия от неръждаема стомана (Inox). Освен по тясната си специализация, със същия успех те могат да бъдат използвани и при останалите видове стомана, а също така и за повърхностна обработка на цветни метали.
Публикувахме статията с ясното съзнание, че това са тясно специализирани професионални инструменти, които представляват интерес за по-ограничен кръг от читатели на списанието. Това ни предположение обаче бе скоро опровергано от брояча на уебстраницата, който документира читателски интерес, надхвърлящ средното ниво на статия за електроинструменти. Обяснението на това според нас се дължи на необикновените възможности на всяка машина от тази серия, позволяващи достигане и обработване на места, абсолютно недостъпни за класическите модели на шлайфмашини. При това с тях може да се извършват всички необходими обработки, така, че изделието да придобие възможно най-качествена повърхност – нещо от изключителна важност за предметите от неръждаема стомана, чиято прелест се крие най-вече в блестящата им със съвършена гладкост повърхност. Всяка от машините може да извършва в една или друга степен и качество на обработката дейности като: премахване на заваръчни шевове, изглаждане на неравности, грапавини, на „мустаци“, останали след рязане с диск (карбофлексна шайба), премахване на ръжда и стари лакови покрития, на петна от оксидиране на метала и т.н. Качеството на обработката е от грубо до най-фино шлифоване и полиране за получаване на блестяща или сатинирана повърхност. С машините може да се обработват плоски, вдлъбнати или изпъкнали повърхности, тръби, и както вече стана дума, места, недостъпни за тривиалните електроинструменти.
Силният интерес към тази статия ни подтикна да подготвим и публикуваме продължение на темата, представящо най-новата за момента фамилия електроинструменти на Metabo, също предназначени за обработка на неръждаема стомана. Според компанията това е единствената към момента в света серия акумулаторни инструменти за обработка на такива стомани.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото