Акумулаторни инструменти и машини STIHL и VIKING за градината


Вперили поглед в ежедневните грижи даваме ли си сметка за все по-ускоряващи се темпове, с които се развиват технологиите и техниката? Че примерно технологично развитата част от свeта е на крачка от подмяна на класическия двигател с вътрешно горене с електрически задвижвани автомобили? Че някои държави вече обявиха и срок за забрана на регистрацията на автомобили, задвижвани с енергията от изгаряне на деривати на петрола?
Преходът към електрическата енергия е неотменим и това стана възможно благодарение преди всичко на новите поколения акумулаторни батерии. За малко повече от десетилетие все по-мощните и надеждни батерии промениха света и на ръчните електроинструменти, промяната вече подхвана и редица стационарни машини. Електрически задвижваните, захранвани от акумулаторна батерия, инструменти и машини, уверено работят и в градината.
Продуктовата гама на STIHL е енциклопедичен пример, позволяващ да се проследи развитието на акумулаторно захранваните градински електроинструменти. За кратък период от време преобладаващата част от задвижваните с мрежово напрежение инструменти се сдобиха с двойници, заменили електрическия контакт и дългия кабел с мощна батерия. Автономно захранваните, работещи с ниско напрежение на тока инструменти имат множество предимства, които правят процеса на подмяна необратим.
От появата на първите, преминали националната ни граница през 2005 г., акумулаторни електроинструменти на STIHL – два модела ножици за жив плет, списанието редовно информира своите читатели за новостите в развитието на този вид инструменти на немския производител, обсипан със световна слава и признание. От сайта на „Направи сам“ лесно може да се проследи пътя, изминат от акумулаторните ножици за жив плет до „интелигентните“ роботизирани косачки за трева с марката VIKING, които прилежно и неуморно се трудят без текуща необходимост от намеса на човека.
Попълван през годините с нови видове машини и модификации, потокът от акумулаторни инструменти ставаше все по-пълноводен. През второто полугодие на миналата година представителството на STIHL в България, „Андреас Штил“ ЕООД, пусна на пазара цяла система такива инструменти, създадена за извършване на най-типичните, характерни за поддръжката на домашната градина инструменти – STIHL AkkuSystem COMPACT. Съобразена с характерните дейности, с отчитане на степента на натоварване, условията на използване и околната среда, не на последно място – често с липсата на опит в занаята или по-ограничените физически възможности на представителките на нежния пол, машините от тази серия са едновременно компактни и леки, удобни за работа, минимално натоварващи и същевременно достатъчно производителни. Всички те работят с батерии с напрежение 36 V и различен капацитет, които са напълно заменяеми една с друга. Това е практично и икономически изгодно решение. Наличието на две батерии осигурява режим на работа без продължителни принудителни прекъсвания за зареждане. По този начин все още скъпите батерии се използват по-рационално, защото всяка има определен експлоатационен живот.
За 2017 година е подготвен още по-мощен наплив на нови акумулаторни инструменти с марката STIHL и акумулаторно захранвани машини VIKING. Освен съвсем новите модели, на нашия пазар ще се появят и някои машини, вече доказали година-две качествата си, които за България обаче също са новост. Такива са акумулаторната ъглошлайфмашина TSA 230, акумулаторната ножица за жив плет с телескопичен прът и обща дължина до 330 cm HLA 85, акумулаторната косачка VIKING MA 339 и др.
Разбираемо, предлаганият в България асортимент е част от пълната продуктова листа на производителя. Инструментите и машините STIHL и VIKING са познати и приети в цял свят, а всеки национален пазар си има своята специфика.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото