Акумулаторни ножици STIHL за оформяне на висок жив плет


С настъпването на пролетта, сред многобройните коя от коя по-важни задачи в градината, които не търпят отлагане, е и резитбата – оформянето на живия плет. За тази трудоемка дейност STIHL предлага три групи ножици за жив плет – задвижвани с бензинов двигател, електрически, работещи с ток от електрическата мрежа и акумулаторно захранвани инструменти. В тази статия разглеждаме специалните ножици, предназначени за обрязване на високи и широки плетове, без да се налага работещият да се отделя от земята. В българоезичната документация на STIHL тази подгрупа инструменти са наречени „уреди за жив плет”. При този вид ножици режещият апарат (гарнитура) и двигателят се намират на разстояние един от друг, като са свързани посредством тръба с постоянна или променлива дължина. Правим това уточнение, защото, особено в домашната градина, намират масово приложение друг вид ножици за храсти, при които режещият апарат е монтиран непосредствено към двигателя. Тези ножици са подходящи за поддържане на нисък жив плет, горе-долу до равнището на гърдите от стъпил на земята човек. От серията акумулаторни ножици на STIHL ще споменем още STIHL HSA 45 с вградена батерия, както и моделите HSA 56 и HSA 66. За тези, които са се посветили на изкуството за художествено оформяне на единични храсти, STIHL предлага ножицата HSA 26.
Към момента в сектора на акумулаторно захранваните ножици за поддържане на висок жив плет на нашия пазар се предлагат три изпитани и многократно доказали качествата си модели. Всички те се захранват с акумулаторни батерии с изходящо напрежение 36 V.
Първият STIHL HLA 56 принадлежи към системата AK, носеща наименованието на семейството акумулаторни батерии, с които работят тези машини. Инструментите от тази серия са специално разработени за работа в домашната градина за средни до големи площи. Отговарят на изискванията и на най-претенциозните домашни градинари, способни са да извършват и дейности, близки до професионалното градинарство.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото