Бетонните настилки Semmelrock, продукт на концерна Винербергер

От близо две десетилетия името на австрийския гигант Винербергер у нас се свързва основно, да не кажем почти изцяло, с производството на световно наложилите се керамични строителни материали. Това са добре познатите на българския строителен пазар, масово използвани в модерното строителство тухли (блокове за зидане) Porotherm и керемидите Tondach.
Заедно с необходимата експертна и консултантска поддръжка, тези продукти, се предлагат на българските проектанти и строители от дъщерната компания „Винербергер“ ЕООД, основана през 2004 г. Техните качества и прилагане в строителството са добре познати на редовните читатели на „Направи сам“. Досега на тях са посветени 49 статии в списанието.
Извън гилдията на проектанти и строители, по-малко известно е, че групата Винербергер, включва и редица също така изключително успешни компании, специализирани в други производства, добре познати и радушно приети на пазара със своите реномирани марки. Към момента Винербергер АД разполага със 197 поделения в 29 държави и над 16 500 служители.
Една от тези компании е международната Semmelrock. Основана през 1958 г. в Клагенфурт, Австрия, през 1996 г., 75% от нея е придобита от Винербергер. Така започва нейното бързо териториално разширяване и навлизане на пазарите в младите демокрации от Централна и Източна Европа. От 2010 г. компанията става изцяло притежание на Винербергер. Днес Semmelrock е лидер за Централна и Източна Европа в производството на бетонни изделия за различни видове настилки и облицовки на открито. Притежава 14 завода, разположени в 7 от бившите социалистически държави, сред които е и България.
У нас тя е представена от дъщерната си фирма „Земелрок Щайн унд Дизайн“ ЕООД, основана през 2009 г. Базирана е в непосредствена близост до столицата, в с. Григориево, община Елин Пелин. Тук се намира заводът за производство на бетонни материали за настилане на пешеходни зони, улици, тротоари, площади и други обществени места, на алеи в паркове и междублоковите пространства, за градински настилки, зидове и масивни огради, подови покрития за открити тераси, веранди и др.
На същата територия е разположена администрацията, склада за готова продукция и което представлява особен интерес за клиентите – мострено изложение-градина на открито. То предоставя отлична възможност за запознаване с материалите на Semmelrock – изпълнението на различни видове настилки – паважи и плочи, ландшафтни решения за зидове, масивни огради, стълбища, бордюри, кашпи и др. Визуално, както и с експертната помощ на специалисти-консултанти, посетителят добива реална представа, както и техническа информация за приложението и качествата на тези материали.

„Земелрок Щайн унд Дизайн“ ЕООД – мостреното изложение-градина на територията на фирмата в с. Григориево

Понеже това е първото представяне на Semmelrock и неговите продукти в списанието, за читателите, които не познават историята и мащабите на Винербергер, по-напред ще хвърлим бегъл поглед, даващ представа за развитието през годините, както и на днешните производствени и развойни възможности на австрийския гигант.

Винербергер е измежду малкото международни компании, които може да бъдат посочени като уникални със своето двувековно развитие и принос за днешния облик на сградното строителство. И по-точно, на необходимите за това базови, основно керамични строителни материали, при създаването на иновационни технологии при тяхното използване. Такава новост от последните години е технологията за зидане чрез залепване на блоковете Porotherm от серията Profi със специалното полиуретаново лепило Dryfix Extra.
През своята 200-годишна история, чието начало е положено през 1819 г. с първата тухларна за производство на печени тухли, тогава в близост до Виена, преживяла две световни войни, през последните двайсетина години компанията се е утвърдила стабилно като световен лидер в производството на керамични тухли за зидане. С оглед на съвременните изисквания за топлоизолация и звукоизолация, за осигуряване на оптимален, здравословен микроклимат в помещенията, блоковете за зидария Porotherm са най-подходящият материал за изграждане на външни и вътрешни масивни неносещи стени.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото