Биторсионни битове и системи за завиване

 

 

Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 11-12/1999 г.

 

Завиването на винтове е основна дейност при монтирането на всевъзможни детайли – били те от метал, пластмаси, дърво или друг материал. Ето защо доскоро единствено използваните за целта обикновени отвертки много бързо отстъпват на електрическите и най-вече на акумулаторните механизирани инструменти. От една страна, мощността, т.е. въртящият момент, на електрическите отвертки непрекъснато расте, а, от друга, цената им постоянно пада и покупката на такава отвертка не би затруднила кой да е домашен майстор, да не говорим за професионалистите.
Ефективността на новите машини обаче в най-голяма степен зависи от използваните накрайници, чрез които въртящият момент от отвертката се предава на винта. Накрайниците са добили гражданственост по цял свят с англоезичното им наименованието „бит“ и затова сме принудени, макар и с неудоволствие, да възприемем и ние това название.

Производството на битове е изключително тънка работа, защото те са подложени на големи натоварвания, които поставят към тях взаимно противоречиви изисквания – да са достатъчно твърди, да бъдат еластични, за да не се повреждат при прилагане на по-голям въртящ момент върху винта, и същевременно да са износоустойчиви. Освен че струват пари, прекомерно бързата им подмяна ще бави работата, а може и да предизвика неволни повреди – например повредена повърхност на скъпо струващ детайл вследствие изскачане на бита от шлица на винта.
Битовете се произвеждат в най-различна форма в зависимост от шлица в главата на винта. Най-разпространени са битовете с форма Phillips (по-стар стандарт) и по-новите Pozidriv. Тук ще разгледаме най-съвременната технология за производство на висококачествени битове на европейския лидер – немската фирма Wera, които се продават и на нашия пазар.

Битовете се закрепват директно в нарочен шестостенен отвор на машината или, по-често, с помощта на специален преходник.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото