Бране и съхраняване на ябълки

 

 

Подбрано от архива на „Направи сам“, бр. 9/1995 г.

 

Ябълките собствено производство са най-вкусни. Това се знае. Знайно е още и това, че не е толкова важно с колко ябълки е отрупано дървото, а колко от тях ще съумеете да съхраните за дългите зимни месеци. За разлика от зимните сортове круши, които са особено чувствителни на удар и студ, а и бързо узряват, при подходящо съхраняване някои сортове ябълки в домашни условия издържат и до май. Сортовото разнообразие при ябълките е голямо – едни са ранозрейни и трябва да се консумират веднага, докато къснозрейните сортове са издръжливи на продължително съхранение. На диаграмата са дадени сроковете на узряване и съхранение на някои от най-разпространените у нас сортове ябълки.

Съхранението на ябълките освен от сорта, зависи от три основни фактора: степента на узряване на плодовете, начина им на бране и условията за лагеруване.

 

 

 

Бране

Тест за узряване: хваната отдолу ябълката се откъсва след леко завъртане

Берачът достига и до най-отдалечените ябълки – често без за това да е необходима стълба. Торбичката му побира 3-4 ябълки.

Могат да се съхраняват само напълно здрави, без заболявания и наранявания ябълки. Затова е най-добре брането да става на ръка – всяка ябълка поотделно. Тя се хваща внимателно в долната част и леко се завърта наляво-надясно. Ако ябълката е узряла, в края на нейната дръжка се е образувал тънък корковиден слой и на това място тя лесно се откъсва. Брането на по-високите клони става от стълба, а недостъпните от стълбата ябълки се откъсват със специално приспособление – берач с торбичка. От голямо значение за удобната работа с този берач е неговата дръжка – тя трябва да бъде достатъчно дълга, права и да не се огъва, но същевременно да бъде и лека. Такива са телескопичните алуминиеви универсални дръжки. След като ябълката попадне между два от зъбите на берача, тя се откъсва чрез леко подръпване или завъртане встрани. Откъснатата ябълка пада в торбичката. За предпочитане е ябълките да се берат една по една, защото всяка следваща пада върху намиращите се вече в торбичката и може да ги набие. Ако в торбичката се съберат две-три ябълки, тя натежава и с берача става трудно да се работи.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото