Бъркалки за строителни разтвори

В НС 5-6/2011 представихме ръчните професионални и любителски миксери за строителни разтвори на немската фирма Collomix. Както обещахме, тук ще разгледаме набора от бъркалки, всяка от които е специализирана за даден вид материали. Всяка от тях се предлага в два варианта – за свързване към машината посредством адаптер HEXAFIX или за присъединяване чрез резба M14.

Тип MKN

Използва се за разбъркване на течни и съдържащи влакна материали, много подходяща е за гипсови мазилки и шпакловки, саморазливащи се замазки и др. Има три спираловидни лопатки, които изтласкват материала надолу към дъното на съда, след което в близост до стените той се издига отново към повърхността. Бъркалката не създава пръски, а по-големите буци от сух, неразбъркан с вода материал, се разбиват бързо. Много добре хомогенизира разтвора. Предлагат се бъркалки с диаметър от 120 mm до 160 mm, подходящи за разбъркване на разтвори от 15 l до 60 l. Диаметърът на бъркалката трябва да бъде съобразен с мощността на електродвигателя на миксера.

Тип MK

Бъркалката е предназначена за разбъркване на тежки разтвори с висок вискозитет. Използва се за всички видове зидарски разтвори и мазилки, замазки, лепила за плочи, лепила и мазилки за топлоизолационни системи, материали на епоксидна основа с пълнител кварцов пясък, бетон и др. Трите спираловидно огънати лопатки загребват материала от дъното на съда и го изтласкват нагоре, след което той изтича встрани и отново се насочва към дъното. Върти се лесно, дори и в гъсти смеси и разтвори. Има висока износоустойчивост, като е пригодена за продължителна работа в силно абразивни разтвори. Произвежда се с диаметри от 100 mm до 160 mm, използва се за разтвори с обем от 5 до 60 l.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото