Вакуумна стяга Bessey PS 130

img src=“http://napravisam.net/wp-content/uploads/1323.jpg“ alt=““ title=“1″ width=“543″ height=“407″ class=“alignleft size-full wp-image-14099″ />
Когато се налага челно свързване на големи и съответно тежки плотове с гладка повърхност обикновените дърводелски стеги са безпомощни. Типичен случай за това е съединяването на дебелите масивни плотове на разположени един до друг или под прав ъгъл кухненски шкафове. Те трябва да бъдат много точно наместени един спрямо друг, а челата им – притиснати достатъчно силно едно към друго, за да прилепнат плътно без луфт помежду им. Едва след това вече може да се пристъпи към механичното им закрепване един към друг. Точното наместване и фиксиране в желаното положение не е никак лесна работа и много трудно може да се свърши без специален инструмент – вакуумна стега. Същите проблеми се появяват и при свързване на плочи от друг материал – гранит, мрамор, плексиглас или други видове пластмаса. Общото между тях, от гледна точка на закрепването им, е изискването да имат равна и гладка повърхност. Това е задължително, за да може да се използват специално създадените за такива случаи стеги с вакуумно захващане към повърхността на притисканите детайли. Кухненските плотове напълно отговарят на това изискване, защото са покрити с дебел гетинакс, чиято блестящо гладка повърхност често е защитена с полиетиленово фолио, за да не се драска при транспортирането им.
„Специалистът” в производството на пристягащи приспособления, немската фирма Bessey, от няколко години предлага моделът на вакуумна стяга PS55, който е подходящ, когато не се налага прилагане на по-голяма сила на притискане между двата детайла. Разстоянието, което стягата може приближи или отдалечи детайлите е 10–55 mm.
Сега компанията предлага нова стяга от същия вид и със същото предназначение – моделът PS 130. Тя е предназначена за пристягане и прецизно позициониране един спрямо друг на по-големи и по-тежки детайли с гладка повърхност. Това я прави особено подходяща за сглобяване на керамични плотове, плотове от естествен или изкуствен гранит, пластмаса, стъкло, ламарина и др.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото