„Вашият дом“ – енергоефективни еднофамилни къщи на изгодна цена, за 6 месеца до ключ

Ytong1
Инж. Георги Балански


През 36-годишната си издателска кариера и журналистическа практика съм присъствал на стотици пресконференции и други публични прояви, предимно на водещи световни компании в областта на строителните материали, производители на електроинструменти и машини, от сферата компютърната техника и софтуер, и др., свързани с тематичния профил на списанията на издателството ми. Сега обаче сядам да пиша за едно различаващо се от тях събитие.
На 25 февруари т.г. „Ксела България“ проведе поредна среща с хора, привлечени от програмата „Вашият дом“. Част от тях са заявили желанието си чрез уебстраницата на компанията, други са били специално поканени. Общото между тях е мотивацията за участие в срещата – желанието да закупят собствена еднофамилна къща при изгодните условия, които им предлага „Ксела България“.
Пълната зала не бе единственото доказателство за силния интерес към тази проява, защото само преди седмица е била проведена аналогична по тематика и съдържание среща с друга група потенциални клиенти, а следващата вече е насрочена за началото на март. Очевидно такива срещи ще има и за в бъдеще, защото интересът ще се засилва паралелно с броя на вече построените къщи.
Програмата „Вашият дом“ предлага изненадващо изгодно решение за генетично заложения у всеки човек стремеж да се сдобие със собствена уютна еднофамилна къща. Да свие семейното си гнездо възможно по-далеч от кошмара на огромните, пренаселени и шумни бетонни поселища, наследени от панелната полувековна строителна и градоустройствена практика у нас. Така е и по света. Най-същественото в случая е, че ако постигането на тази естествена човешка мечта досега бе по силите предимно на съвсем тънка прослойка от обществото, сега „Ксела България“ предоставя и на хора със значително по-ограничени финансови възможности да се сдобият със собствена къща. Приблизително на цената на един обичайно голям апартамент. При това на предварително уточнена цена, при почти пълно разтоварване на клиента от грижи по строителството и като връх на цялото това изкушение – за срок, не по-дълъг от 6 месеца.
Това е сърцевината на програмата за строителство на енергоеефективни къщи „Вашият дом“, която „Ксела България“ предлага на своите клиенти.
За най-нетърпеливите да вникнат в детайлите на програмата и от потенциални да се превърнат в реални клиенти, срещата с водещи специалисти на „Ксела България“ е очевидно сполучлива и желана форма.
Едва ли има човек, който не би желал да обитава собствена къща с двор и градинка, в уединение от градската шумотевица, да няма съседи, които да тупат килими или трополят над главата му, нито оглушително да му налагат музикалните си пристрастия през тънките вътрешни стени на многолюдната сграда.
Описвайки същността на програмата „Вашият дом“ от „Ксела България“ често употребяват добилото гражданственост покрай морските курорти понятие Аll-inclusive. В случая това означава, че след началните уточнения и сключване на договори, в общи линии следващата грижа на клиента може да бъде отключването на входната врата на готовата си къща.
Такова предложение би звучало като ненаучна фантастика за човек, комуто се е налагало през годините на развитото по някогашните понятия общество да строи в продължение на години мижава къщурка със собствения и на семейството си умопомрачително непосилен труд и техническа мисъл – от изкопа за основите до билните капаци на керемидите. Офертата на „Ксела България“ е силно привлекателна и за днешна България при препълнен с качествени и недотам качествени строителни материали пазар, с надпреварващи се в търсенето на клиенти строителни фирми от всякакъв калибър и възможности. Идеята Аll-inclusive спасява бъдещия новодомец от неволята да извърви мъчително трънливия път при избор на архитект и проектант, на строителна фирма (често, разчитайки на нечия махленска препоръка), да умува и взима решения при избора на материалите, да се превъплъщава в строителен контрол, да контролира спазването на технологичните изисквания и качество на работа на майсторите, отгоре на всичко да тъне в мъглата на догадките колко ще му излезе накрая сметката, която обичайно надхвърля първоначалните оферти и т.н. В списъка със страдалчества съществено място заема ваденето на всевъзможни разрешителни, съгласувателни и други документи, осигуряването на кредит при благоприятни условия и др.
Споменавам всичко това, защото целта на програмата „Вашият дом“ е да предпази бъдещия новодомец от изброените и куп други трайно вгорчаващи живота митарства и опъване на нервите.
2
Българинът, който по традиция основателно не вярва на обещания, неминуемо би си задал въпроса, къде е скрита уловката, кой му гарантира, че всичко това може да стане реалност.
Гарантът в случая е авторитетна компания от световна класа – „Ксела България“. В страната ни компанията е позната в строителния бизнес и сред обществото като производител с двата си завода в София и Добрич на популярните блокове за зидане YTONG. За историята на Xella, за качествата и строителството с блоковете YTONG в „Направи сам“ е писано многократно, като 38 от редакционно написаните статии са достъпни и на сайта на списанието.
През 2009 г. марката YTONG е включена в списъка „марка на столетието“ от Verlag Deutsche Standards EDITIONEN GmbH, което е признание с висок авторитет.
За възможностите на „Ксела България“ като производител говори и фактът, че заводът в Добрич е единственият извън Германия, в който се произвеждат и топлоизолационните минерални плочи Multipor, които в редица случай са без алтернатива. Подробно представяне на марката и дейността на „Ксела България“ се съдържа в статията „20 години YTONG в България – традиции и иновации“.
Програмата „Вашият дом“ не е българска инициатива, а практика, която компанията майка Xella Gruppe успешно развива в Германия и други държави. Българският вариант е подготвян в продължение на близо две години, като е оптимално адаптиран за нашите условия и специфика на пазара.
3
Понеже авторитетът и позиционирането на компанията на световния пазар са от съществено значение, ще допълним само, че групата Xella е измежду най-големите в света производители на строителни материали от автоклавен клетъчен бетон (YTONG) и минерални топлоизолационни плочи (Multipor), на варо-пясъчни плътни тухли Silka, производител е и на много популярните в Европа гипсфазерни и цименто-влакнести плочи за сухо строителство Fermacel, на големогабаритни изделия от автоклавен клетъчен бетон за промишлено строителство с марката Hebel, на различни продукти от варовик (вар), използвани в стоманодобивната промишленост, за очистване на промишлени газове и замърсени води, в производството на различни строителни елементи (марката FELS). Групата Xella има 100 завода в 20 държави, както и дъщерни търговски дружества в над 30 страни.
Срещата бе открита от новия маркетинг мениджър на „Ксела България“, г-жа Цветелина Атанасова, а двете презентации изнесоха г-н Борислав Дивизиев, мениджър „Ключови клиенти“, който разгледа търговската и правна страна на проекта, и инж. Бойко Пенев, ръководител на отдел „Приложна техника“, който поясни техническите аспекти на включените в програмата енергоефективни, т.е. енергоспестяващи къщи.

Какво представлява програмата
Като начало „Вашият дом“ включва пет проекта на еднофамилни къщи с РЗП между 78 и 250 m², на един или два етажа. Тя ще бъде постепенно разширявана, като още през тази година ще бъдат добавени нови два проекта.
Представените тук проекти са дело на авторитетното „Архитектурно бюро – В. Ценов“. Проектирани са както в стила на традиционната, така и на модерната българска архитектура. Те се отличават не само с привлекателния си външен вид, но и с оптимална функционалност, съответстват и дори надхвърлят валидните днес изисквания за енергийна ефективност. Всеки проект е базов, като според желанието на клиента и особеностите на терена, може да бъде видоизменян от проектантския екип. Къщите са с ивичести основи. При желание на клиента може да бъде добавено, примерно мазе, както и други промени.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото