Вграден шкаф с таблени врати – част III

Продължение от НС 5-6/2012
Разкрояване на детайлите на вратите
Широчината на вратите и височината на всяка от тях се определя според размерите на шкафа, така че те да покриват кантовете на страниците и около 1/3 от широчината на междинното дъно. Между вратите се оставя пролука с широчина 3–4 mm. Показаният на снимките шкаф има една особеност, която е следствие от първоначалното намерение за врата да се използва налично парче ламинирана мебелна плоча. Поради недостатъчната широчина на парчето се наложи светлият отвор на шкафа да бъде намален със 100 mm чрез монтиране по височина на дъска, чийто външен кант също е профилиран като фризовете на вратите.
Всяка врата се състои от рамка, съставена от четири съединени под герунг крайни фризове и един хоризонтално разположен среден фриз, който подсилва конструкцията на вратата и я разделя на две. Това решение подобрява външният й вид и позволява оползотворяването на изостанали от по-преди малки парчета шперплат. Класическото решение е фризовете да бъдат съединени под герунг, което изисква прецизно срязване на краищата на летвите под ъгъл 45°. Тази сглобка осигурява по-голяма площ на слепване и съответно по-здраво съединение. Освен че всяка двойка фризове трябва да имат еднаква дължина, краищата им трябва да бъдат точно срязани. И при най-малкото отклонение от ъгъл 45° между краищата ще се отвори пролука. От една страна това ще отслаби съединението, а от друга запълнената с кит пролука може да прозира под лака и ще загрозява вратата за срам на майстора.
Най-доброто решение е напречното разкрояване на фризовете да се извърши с наклоняващ се настолен циркулярен трион – машина създадена именно за тази цел. Добре е все пак предварително да се провери чрез пробно рязане дали фабричната настройка съответства на желания ъгъл или той трябва да се коригира. В нашия случай използвахме един от най-добрите професионални циркулярни триони Metabo KGS 254 – машина за прецизно рязане, улеснено от точен лазерен прожектор. Разбира се разкрояването на фризовете може да се извърши и на ръка – за предпочитане с механично приспособление за рязане под ъгъл, като показаното тук.

Повече внимание трябва да се задели на Т-образното съединение между средния и двата вертикални фриза на рамката. Трябва да се работи търпеливо, без бързане и с повишено внимание, защото и най-малкото невнимание ще остави пролуки, за чието запълване по-късно може да се разчита единствено на кита. Бихме препоръчали пробно изработване на сглобката с две непотребни парчета летва, останали след разкрояване на фризовете.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото