Вграден шкаф с таблени врати

Част II

Както заявихме в края на първата част на статията, същинският майсторлък е в изработването на вратите на шкафа. Освен че са неговото „лице“, от тяхното функциониране зависи и използването му.
Възможни са няколко варианта за изработване на вратите. Най-лесният е да се вземат точните мерки на шкафа, след което те да бъдат поръчани в някоя специализирана в такива услуги фирма.
Ако обаче сте закърмен с тръпката на майстор и притежавате желание, известни дърводелски умения и инструменти, изработката на вратите е предизвикателство, на което трудно може да се устои. Следователно тази статия е за вас, както и „Направи сам“ е именно вашето списание.
Най-лесният и бърз начин да се изработят стандартни и с безлична външност врати, е те да се изрежат от мебелна плоча – най-често ламинирана ПДЧ. Единствената възможност за постигане на някакво разнообразие е в подбора на цвета и евентуално на имитацията на фладер в декоративното покритие. Известна възможност за разнообразяване и внасяне на индивидуалност в това типично конфекционно решение е върху лицевата страна на вратата да се оформят една или повече декоративни рамки, направени чрез залепване на фабрично профилирани летвички. Освен това плочите от дървесни частици са тежък материал, което налага увеличаване на броя на пантите при по-големи врати. Ако плочите не са достатъчно качествени, здравината на закрепване на главата на пантите, и особено на винтовете, може да се окаже недостатъчна. Би било жалко за труда и лош атестат за всеки майстор, бил той и домашен, ако след време вратите на шкафа провиснат или дори по-лошо – се изтръгнат от пантите си – нещо до болка познато от скандалното поведение на едновремешните конфекционни кухненски шкафове.

По-привлекателна е възможността вратите да се изрежат от плоча от дървесни влакна със средна плътност, позната с абревиатурата MDF.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото