Великденски яйца с дантелена черупка

В този брой на списанието публикувахме две статии за най-новите модели на легендарната марка инструменти за ювелирна работа и моделизми Dremel. В навечерието на Великденските празници от „Роберт Бош“ ЕООД получихме чудесно илюстриран със снимки материал, който използвахме с удоволствие за подготовка на статия, демонстрираща едно от многобройните приложение на най-характерния за марката електроинструмент Dremel 3000.
С него и с инструменти сходни с арсенала на зъботехниците всеки по-сръчен домашен майстор независимо от пола, може да превърне обикновеното яйце в ажурно ювелирно изделие с наподобяваща дантела черупка. То, разбира се, няма да конкурира прочутите 68 яйца, изработени от бижутера Петер Фаберже за руското царско семейство, ала със сигурност ще украсява кошничката с боядисани и изографисани за празника яйца, навярно ще удивява гостите ви, които не са виждали тази статия.
И така, за да изпробвате таланта и уменията си в ювелирното изкуство, са необходими многофункционалният инструмент Dremel 3000 с гъвкав вал и миниатюрен челюстен патронник или още по-добре моделът Dremel Fortiflex, който е специално пригоден за типично стационарна работа. Работните инструменти са борче с диамантна глава и тънко свредло. За лепене е използван пистолет за стопяемо лепило като показания тук модел на Dremel – 910 или 940. Подробно описание на Dremel 3000 и Dremel Fortiflex ще намерите в посочената статия, а описаната тук технология ще разшири представата за техните необятни приложения, включително за украса и отмора.
Препоръката е да се използва гъше яйце, което е по-голямо и с по-дебела черупка, но в краен случай работа ще свърши и по-едро яйце от кокошка. Първата задача е яйцето да се изпразни от неговото съдържание, без при това да се повреди черупката. За целта в заострените части на яйцето се пробиват два срещуположни отвора и течното съдържание се издухва навън.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото