Верижен трион STIHL MSA 160 C-BQ – мечтата на градинаря


Позволихме си да внесем умерено лиричен елемент в заглавието, защото този трион наистина го заслужава. С елегантен външен вид, удобен за държане, излъчващ минимални вибрации и шум, не отделящ никакви дразнещи обонянието и замърсяващи околната среда газове, не познаващ ограниченията на електрическия кабел, с повишена безопасност при работа и висока производителност, винаги готов за работа – този списък с отличителни качества на новата машина може да бъде продължен.
STIHL MSA 160 C-BQ е верижен трион, за който би мечтал всеки градинар, бил той професионалист или любител. Пуснат на пазара в самия край на миналата година, той e не само първият произведен в заводите на STIHL, но и първият в света верижен трион с акумулаторно захранване. В тази машина производителят е съчетал необичайна мощност, дължаща се преди всичко на иновативния задвижващ блок, с максимален комфорт за работещия, допълнен с различни детайли, превръщащи работата в удоволствие.
Това е машина с разнообразни приложения при създаване и поддръжка на градината и дърветата в нея, за нарязване на дърва за огрев, включително и в затворени помещения. Липсата на изгорели газове и на влачещ се електрически кабел дават свободата, която превръща триона в изключително полезна машина и за строителното дърводелство.
Както вече стана дума в този брой на списанието, трионът STIHL MSA 160 C-BQ е един от „чудесната петорка“ инструменти STIHL и VIKING, всеки от които може да работи с която и да било от трите модела литиево-йонни батерии AP 80, AP 120 и AP 160. За него се препоръчва най-мощната от тях AP 160 (с енергия 160 Wh). Едно зареждане на тази батерия осигурява до 35 min работа на триона. Измерено в свършена работа, това прави около 150 среза на гредички от чамова дървесина с напречно сечение 10х10 cm. Трионът е пригоден за рязане на стволове и клони с дебелина до 20 cm.

Пълната взаимозаменяемост при ползване на трите акумулаторни батерии е съществено удобство и несъмнен икономически стимул човек да обзаведе работилницата си и с останалите машини с акумулаторно захранване, още повече, че всяка от тях е повече или по-малко незаменима при поддръжка на градината. Същевременно, особено при наличие на две батерии, STIHL MSA 160 C-BQ може да се използва успешно и в гората или при разчистване на обширни терени от буйно израсли храсталаци и леторасти. С оглед да се предостави максимално удобство на клиентите, машините от тази петорка се продават със или без акумулаторна батерия и зарядно устройство. В зависимост от обема на работа и натоварването, съответно продължителността на работа, доброто решение е наличието на две батерии. Когато се използва бързозареждащото устройство AL 300, на практика може да се работи без прекъсване, защото то зарежда батерията (AP 160) до 80% от капацитета й за 35 min и на 100% – за 60 min. Заредената до 80% батерия вече позволява до 25 min работа.
За предимствата на литиево-йонните батерии сме писали многократно. За тези читатели, които са пропуснали подробните пояснения за тях, ще споменем само, че този вид батерии имат много ниско саморазреждане, което ще рече, че и след месеци на бездействие, машината ще бъде в работна готовност. При тях също така липсват характерните ограничения в спазване на циклите на разреждане и зареждане, дължащи се на т.н. Memory-ефект, характерен за никел-кадмиевите акумулаторни батерии, който бързо снижава максималния им капацитет и съкращава дълготрайността им.

Понеже споменахме за комфорта при работа, производителят се е погрижил дори за максимално удобното и минимално натоварващо носене на една или повече резервни батерии – във варианти на колан или на колан с презрамки. Към решенията, повишаващи комфорта при работа, трябва да добавим още системата за лесна смяна и закрепване на акумулаторната батерия, както и удачно проектираното разположение на гнездото й, така че машината да бъде добре балансирана, за да натоварва минимално ръцете.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото