Въздушен компресор с акумулаторно захранване AEG OL2-05 24V


Автомобилни компресори, разбирай – специализирани за надуване на автомобилни гуми, на пазара колкото щеш. Масово предлаганият автомобилен компресор е малък, досадно шумен, със силно пулсираща въздушна струя, с малък дебит, налагащ продължително помпане. Той е неизбежно свързан към автомобила с електрически кабел, чиято дължина е съобразена с разстоянието от куплунга на запалката до най-отдалечената от него гума. Често животът му е кратък, ала за сметка на това, е евтин.
Наличието в багажника на автомобила на компресорче за помпане на гуми е задължително. Това го знае всеки шофьор, особено ако му се е случвало да закъса на пътя и да проси от колеги спасение. Затова място за компромиси при избора на компресор няма. Машинката трябва да бъде от „сой“, т.е. от класа, гарантираща нейната ефективна и безотказна работа.
Потребността от въздушен компресор става все по-всеобхватна, защото от периодично напомпване се нуждаят още пневматичните гуми на велосипеди, мотоциклети, ремаркета, каравани, че дори и градинските колички, които също се сдобиха с пневматични гуми. Да не говорим за различни надуваеми принадлежности като топки, матраци, лодки и други спортни и свързани предимно с отдих и забавления пособия.
Всичко това обяснява все по-силно очертаващата се потребност не само в автомобила, а и в бита, в домашната работилница, от наличието на компактен и лесно преносим въздушен компресор. Още по-добре е, ако разполага с автономно захранване от собствена акумулаторна батерия – независим от електрическата мрежа или електроинсталацията на автомобила.
Ето защо, тръгвайки на крайморска почивка с автомобил, влачещ ремарке с лодка, в добавка и с два велосипеда, в списъка на задължителния багаж се вмести и покупката на подходящ за целта, възможно най-добър въздушен компресор.
Първоначалното ни намерение бе да огледаме още веднъж предлаганите от „Ташев-Галвинг“ ООД автомобилни компресори с марката Black&Decker, чието добро качество имахме възможността да опознаем лично и да тестваме преди около две години. Тогава очите ни останаха в компресора ASI500, който нарекохме „въздушна станция“, защото съчетава бутален компресор за високо налягане при нисък дебит на въздуха с центробежна въздушна помпа, която осигурява голям дебит при ниско налягане. Отгоре на всичко той може да се използва и за изсмукване на въздуха. Друго много голяма предимство на този компресор е, че може да работи не само със захранване от автомобила. Той има вградена акумулаторна батерия, която му осигурява така ценната автономност и мобилност. С две думи – компресор мечта за всеки автомобилист, комуто се налага многократно да напомпва надуваема лодка, да се грижи за гумите на велосипеди и т.н.
Както обаче често става в света на техниката, влизаш в магазина с нагласа за покупка на конкретна машина, а излизаш с друга. Стремежът на „Ташев-Галвинг“ ООД да поддържа на склад и да предлага широка палитра от продукти със сходно предназначение, включително от най-висок клас за най-претенциозните си клиенти, бе попълнил познатата ни гама компресори с един нов модел, който отчетливо се откроява сред останалите.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото