Въздушни метли и листосмукачки на STIHL

Stihl1
Всички дейности в градината, казано в най-общ смисъл, са неизбежно свързани с годишните сезони. През есента дърветата и останалите многогодишни растения се подготвят за зимата, което, особено при широколистните видове, протича с пожълтяване и опадане на листата. Всеки сезон има своето очарование, всеки поставя определени изисквания за отглеждане на растителността и поддържане на градината или парка. Пъстрата есенна окраска е радост за окото, ала щом листата опадат, се превръщат в проблем. Ходенето по застлани с дебел килим от листа пътеки в гората е удоволствие. Но паднали върху твърдата настилка на алеи и стълбища ги правят хлъзгави и криещи риск от подхлъзване, особено когато са мокри или замръзнали. Освен това след време листата загниват. Докато за почистване на алеи и други равно застлани площадки може да се използват и механични метли, за премахване на опадалата шума върху тревни площи, около храсти, дървета и други трудно достъпни места са необходими специализирани въздушни метли или листосмукачки. Като най-ефективен, а често и единствено възможен инструмент за механизирано почистване, от години те неизбежно присъстват в задължителния набор от машини за почистване на градини, паркове и други открити площи от листа и други дребни замърсявания, най-вече с растителен произход.
И тъй като сега е сезонът на листопада, а почистването на градината е на дневен ред, ще направим преглед на машините на STIHL за носене на ръка, предлагани към момента у нас. Те са подбрани от продуктова гама на немската компания с оглед спецификата на българския пазар и наложилата се практика в поддържането на градините и парковете у нас.
Към момента представителството „Андреас Штил“ ЕООД предлага четири модела, които покриват целия диапазон според начина на функциониране и задвижване – с бензинов двигател и с електродвигател, захранван с мрежово напрежение или от акумулаторна батерия. Тава позволява избор на машината според вида, големината, местоположението и други специфични фактори.
Според начина си на функциониране машините за почистване с въздушна струя се делят на две групи.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото