В царството на световно коронованите ръчни фенери


Ръчният фенер заема специално място сред принадлежностите, без които човек категорично не може. Безусловно – през тъмните и преходни часове на денонощието, когато единственият източник на естествено осветление е Луната. И по всяко време на денонощието, навсякъде, където осветеността е оскъдна – при работа в слабо осветени помещения, на безброй много места, където без фенер човек е безпомощен. Подходящият фенер, скътан в джоба, ръчната чанта, раницата, жабката на автомобила и където още може да се сети човек, винаги трябва да бъде под ръка. Когато се наложи. Без него не може, а нерядко той може да спомогне за опазване на човешкото здраве и живот.
Дори и по-възрастните вече забравиха времето, когато на нашенския свръхбеден откъм стоки и технически изостанал с десетилетия пазар, се намираха единствено примитивни фенерчета с голяма четвъртита батерия с въгленови електроди и напрежение 4,5 V, чиято годност се тестваше с език. Крушката им с нагреваема жичка, като всяка друга от този вид, прахосваше и без това скромния електрически заряд на батерията основно за излъчване на топлина, докато само 5% от него създаваха светлина.
Настъпването на новия 21 век бе ярко „осветено” от шеметното навлизане на пазара на светодиодите (LED) като източник на светлина при новите поколения осветителни тела и прибори. За само няколко години те буквално изметоха от пазара крушките с нажежаема жичка, изобретени от Едисон и вярно служили цели 150 години. В резултат на това разходите за осветление намаляха с близо 90–95%.
Докато столетните крушки имат светлинен добив само 10–11 lm/W, още при първите осветителни тела за бита с новите LED бе постигнат светлинен добив 50–70 lm/W. Огромните предимствата на LED източниците на светлина особено силно изпъкват при ръчните фенери, които имат ограничени размери, захранват се от батерия, а трябва да светят силно и надалеч. Светодиодите имат много висок светлинен добив, отделят много по-малко топлина, имат малки размери, а дълготрайноста им, достигаща до около 50 000 часа, ги прави на практика вечни.
Новите източници на светлина позволиха създаване на мощни фенери, а в съчетание със също така новите литиево-йонни батерии, непозната дотогава продължителност на светене с едно зареждане на акумулаторната батерия.
През последните години светодиодите получиха изключително развитие. Докато съвсем неотдавна светлинен добив от 80–100 lm/W се смяташе за добро постижение, днешното най-ново поколение, което някои производители обозначават като второ, постигат около 150 lm/W и повече. Благодарение на това на пазара се появиха и свръхмощни ръчни фенери като ненадминатият за момента прожектор IMALENT MS18. Той излъчва до 100 000 lm светлинен поток, който буквално удавя в ярка светлина и прогонва надалеч нощния мрак.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото