В царството от ножове Mikov – част I


Сред трудно обозримото многообразие от продукти, което над 30 години предлага фирма „Ташев-Галвинг“ ООД на българския пазар, частично отразено и в публикуваните в списание „Направи сам“ досега 348 статии, с приятна изненада установихме, че встрани от вниманието ни досега е оставала една обособена специална група – впечатляващата колекция от ножове на чешката фирма Mikov s.r.o. Тя включва 300 модела ножове от около 80 серии. Разнообразието от ножове, различаващи се по своето предназначение, форма, конструкция, големина и използвани материали, по набора от остриета и комплект други инструменти, също и в ценово отношение, е изключително голямо. Отделните серии обхващат ножове, специално създадени за различни видове дейности и клиенти – универсални джобни ножове за ежедневна употреба, сгъваеми универсални или специализирани ножове, ножове за домашна или професионална кухня, за градинарски и овощарски приложения. Колекцията съдържа още туристически, ловджийски, бойни ножове, дори за работа под вода. Предлагат се и специализирани ножове, предназначени за електротехнически дейности.
Има и ножове, предназначени за изтънчени мераклии и колекционери, за които се предлагат модели с нарастваща степен на съвършенство – като материали и изработка. В класацията на стоманите, използвани за остриета, най-високо стои дамаската стомана, която прави всеки нож уникален, с неповторима повърхност на острието. Високият клас ножове имат дръжи, изработени от екзотични, скъпи видове дърво, други са от животински рог – еленов, биволски, камилска кост и др. Колекцията съдържа също характерни за Mikov дизайнерски модели с дръжка, оформена като рибка.
Далеч встрани от обичайната практическа употреба на ножовете, като инструмент за рязане има и два модела, положени в стилна кутия с кадифена подложка, по-подходящи за гледане през витрина и съхраняване в сейф. Това са ножове с инвестиционна стойност, чиято традиционно оформена като рибка дръжка, е изработена от масивно сребро (925/1000), при единия, или от 18-каратово злато, украсена със скъпоценен камък, при другия.
Ножовете са производство на чешката фирма Mikov, s.r.o., в град Микулашовице. Нейните корени водят към далечната 1794 г., когато местният предприемач Игнац Рьослер основава първата фабрика за производство на ножове и други режещи инструменти. Постепенно в града и областта от Австро-Унгарската империя, известна още като Бохемска Швейцария, манифактурното производство, и в частност ножарството, получава бурно развитие. Поради това тя бива наричана още „чешкият Солинген“.
Ножарската промишленост в Микулашовице достига своя разцвет преди и след Първата световна война, а след Втората световна война тя е национализирана. Днешната фирма Mikov s.r.o. е създадена през 1955 г. с основни дейности производство на ножове и закрепващи материали (основно канцеларски скоби за телбод и скоби за такери), които се изнасят успешно в над 120 държави. През 2005 г. Mikov закупува технологията за производство на ножове Adler Messer от Adler Messer GmbH.
Mikov s.r.o. продължава дългогодишната традиция в производството на висококачествени ножове, които се предлагат в цяла Европа и в много други държави по света.
Както вече споменахме, към момента „Ташев-Галвинг“ ООД предлага 300 модела ножове Mikov, принадлежащи към различни серии.
Поради голямото разнообразие от видове ножове и модели, както и технически параметри, те са разпределени в 10 групи. Електронният магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД позволява селектиране на ножовете по дължина на ножа и острието, по неговата широчина и дебелина, твърдост на стоманата по скалата на Rockwell C (HRC), цвят на ръкохватката и ценови диапазон.

 

Кухненски ножове
Групата на кухненските ножове обхваща 45 модела ножове за домашна и професионална употреба: универсални, специализирани за рязане на хляб, месо, риба и зеленчуци. Някои са по-подходящи за обезкостяване на месо. Кухненският нож 319-ND-15 Lux Profi е подходящ както за нарязване на месо, така и за отстраняване на мас от свинската кожа. Кухненският нож 60-NH-15 е специализиран за лесно отделяне на рибената кожа от месото. Ножовете се различават по общата си дължина, дължината на острието и по режещия ръб – прав или вълнообразен, подходящоза рязане на хляб и тестени изделия. Различават се и по формата на острието. В зависимост от модела режещата част на ножа е изработена от неръждаема стомана тип 420, 425 или от немска мартензитна неръждаема стомана DIN 1.4116. Дръжките им са изработени от дърво, някои от екзотични с декоративна стойност видове, има и пластмасови. Формата им е ергономична, прави ги удобни за държане и продължителна работа.

Неръждаемата стомана тип 420 и 425 има много добра устойчивост на корозия и висока твърдост. Мартензитната се характеризира с висока твърдост и износоустойчивост, също и с добра устойчивост на корозия.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото