Гипсова мазилка за противопожарна защита Knauf Vermiplaster

Knauf1
В своята производствена биография Кнауф има предълъг опит и постижения в разработването на множество технически решения за защита на сградите срещу разпространяване на възникнал пожар. Актуалният към момента технически каталог с решения за противопожарна защита на всевъзможни по вид и изпълнение сгради и конструктивни елементи с материали на Кнауф обхваща 203 страници. Това е така, защото без капка съмнение пожаробезопасността е от първостепенно значение за всяка сграда.
Сами по себе си плочите от гипс са неорганични и негорящи (клас А1) и представляват масивна преграда срещу разпространението на огъня. Поради това те принадлежат към класическите пожарозащитни строителни материали. За разлика от други също негорящи строителни материали обаче, гипсът, от който са произведени плочите, има и допълнителни предимства, които го правят особено ефективен при осигуряване на защита срещу разпространението на възникнал в сградата пожар. В своята кристална решетка гипсът (калциев сулфат) има две молекули вода или иначе казано 20% от масата му представлява химически свързана вода. Поради това в 1 m² плоча с дебелина 15 mm се съдържат 3 l вода. При пожар гипсът се обезводнява, защото кристално свързаната вода се изпарява и образува около повърхността воал от водна пара. При изпаряването си водата отнема топлина от пламъка (топлина на изпарение около 8400 kJ за плоча с дебелина 15 mm), с което охлажда изложената на огъня повърхност на обшивката. Обезводненият повърхностен слой гипс от своя страна поема ролята на допълнителна топлоизолация, защото има по-малък коефициент на топлопроводимост в сравнение със съдържащия молекулно свързана вода гипс, т.е. затруднява преминаването на топлината през гипсовата плоча.
2
Включително и в 55-те статии в „Направи сам“ за сухо строителство с тези материали, съвсем бегло се споменава, че всяка от инак подробно описаните конструкции изпълнява и много важната огнезащитна функция.
След този увод, обясняващ защо гипсът и произведените от него материали, имат свойство ефективно да възпрепятстват разпространението на огъня в сградата, идва ред и на новината.
Кнауф България вече предлага и специалната гипсова мазилка за вътрешно приложение Knauf Vermiplaster/MP 75 L FIRE. Той представлява суха смес от фини гранули на основата на калциев сулфат. Продуктът е олекотен с експандиращи минерали, перлит и вермикулит, и формулата му съдържа няколко добавки, които подобряват неговото приложение и функциониране. Полагането се извършва посредством пръскане.
Предназначението й е да изпълнява ролята на пасивна противопожарна защита. Тя се полага директно върху носещите елементи на строителната конструкция с цел съхраняване на тяхната товароносимост в условия на пожар. При това достатъчно дълго време, докато той бъде угасен или сградата евакуирана, за да няма жертви. Продуктът притежава Европейска техническа оценка ЕТА 11б0229 от 09.06.2014 г., което му позволява да бъде полаган с цел пожарозащита на територията на целия Европейски съюз.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото