Гориво и масла за трионите STIHLСписанието едва успява да следва пускането на нови модели градинска и техника за работа в гората с марките STIHL и VIKING. Понеже тези марки бележат върховото ниво при тази техника, ние се стремим да не изоставаме и своевременно информираме читателите на списанието за новостите. Поради това леко загърбихме една изключително важна тема – правилната експлоатация и поддържане на машините, така че те да ни служат вярно дълги години, без да се налага влизане в сервиза поради немарливо отношение. Отчитаме и настъпването на зимния период, през който преобладаващата част от машините се зазимяват за осигуряване на оптимални условия за съхраняването им, когато не се използват. Това е и периодът техниката да бъде приведена в пълна бойна готовност преди активното й използване през следващия сезон.
Темата е твърде обширна, за да бъде обхваната в една статия. Затова в този брой ще обърнем внимание на най-подходящите за моторните триони STIHL гориво, масла и почистващи препарати.
Двутактовите двигатели, включително и най-модерните STIHL 2-MIX, работят с горивна смес, състояща се от безоловен високооктанов бензин и специално масло. Тъй като смазването на всеки такъв двигател се извършва от горивната смес, е очевидно, че неговата безотказна и продължителна работа в много голяма степен зависи от използването на препоръчаните от производителя бензин и масло, както и точното спазване на предписаното съотношение. Качеството на горивото и количеството на маслото в него се отразяват и върху съдържанието на вредни за здравето и околната среда вещества в изгорелите газове – нещо, върху което се обръща все повече внимание, и е водеща нишка при разработката на нови и усъвършенстването на съществуващите двигатели на верижните триони на STIHL.
Не случайно в родината на марката, Германия, фирмата продава фабрично в туби приготвена горивна смес, която осигурява възможно най-оптимални условия за работа на двигателя. У нас тази практика не е разпространена и затова работещите сами приготовляват горивото за своите машини. В това няма нищо сложно, стига да се ползват подходящите съставки и съотношение между тях. Задачата се улеснява допълнително от наличието на предлаганите от STIHL и у нас измервателни съдове, както и специалните туби с накрайници, пригодени към отворите за наливане на бензин и масло във верижните триони с тази марка.

Горивната смес се приготвя от безоловен бензин с октаново число 95 и повече. Двутактовото моторно масло трябва да бъде от марков производител, като безспорно най-добре е да се използва масло с марката STIHL, защото е специално разработено за тези двигатели. При употреба на такова масло съотношението масло:бензин в горивната смес е 1:50.
STIHL предлага три марки двутактови масла, които ще подредим по техните качества – добро, много добро и отлично. Тази класация силно наподобява и подреждането при маслата за автомобилни двигатели с вътрешно горене – минерални, полусинтетични и синтетични.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото