Гредоред

„Здравейте, почетох вашите статии за ръководствата по Сградостроителство на арх. Атанас Донков и искам да ви попитам дали случайно имате сканирано копие на книгата. Намирам я за много ценна.

Благодаря предварително!“

Християн Стайков

 

Забравени строителни технологии.

 

Ровейки се в над 100-годишна фамилна библиотека, попаднахме на няколко интересни от познавателна, а също и от практична гледна точка, с оглед и на днешния ден,  технически книги.

Една от тях е  „Ръководство по строителство“, в два тома, написана от арх. Атанас Донков. Отпечатани  са през 1936 и 1938 г. Те са издания на Държавното средно техническо училище „Цар Борис III“. Първият съдържа 223 стр., а вторият   ̶  166 стр.

Първата част на книгата е посветена на строителните материали, конструкции и технологии. Втората разглежда проектирането  на градски жилищни и селскостопански сгради.

В няколко последователни броя препечатваме отделни глави, които и днес не са загубили своята познавателна стойност, особено в областта на строителното дърводелство. Най-вече за ентусиасти, които биха желали да приложат  забравени днес методи от миналото.

Получихме и немалко писма от читатели на списанието, които  изразяват жив интерес към тази книга и се интересуват дали може да я получат в електронен вид. Редакцията разполага с оригиналното книжно издание, което е стегнато подвързано и това затруднява сканирането. А и обемът й не е малък.  Затова публикуваме само отделни части, които, според нас, биха представляват интерес и днес.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото