Дворна лежанка за мераклии

 

Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 5-6/1995 г.

Статията е от поредица публикации за изработка на оригинални мебели, която е подготвена със съдействието на направление „Електроинструменти“ на „Роберт Бош“ ЕООД. Използваните за изработката и показани на снимките електроинструменти са модели от времето на излизане на броя – 1995 г.

 

 

Лятото е сезон, предразполагат към сладка дрямка, особено когато слънцето започне да напича. Току полегнеш, и слънцето така заприжуря, че започваш да си мечтаеш за сянка. Там пък запладнее и отново мислиш как да се примъкнеш на слънце. Или с две думи, това е курортен вариант на детската приказка за „примък и отмък“ и мързеливата снаха, естествено.
Следователно това, което ви липсва в живота, е лежанка, но не каква да е, а на колела.
Кеф ти припек, кеф ти сянка, или пък, ако искаш главата на сянка, а краката дръж на слънце. Лежанката се премества с лекота, а допълнително удобство е подвижната възглавница, която може да се застопорява в шест различни положения. Когато се лежи по гръб, е по-удобно главата да бъде подпряна и повдигната. Легнеш ли по корем, лежанката трябва да бъде плоска.
Удоволствието не би било пълно без запотена чаша с питие. Затова към лежанката е предвидена и подходяща масичка.


При конструирането им е помислено и за тяхното съхранение, когато не се ползват. Краката се сгъват така, че лежанката и масичката да заемат възможно най-малко място.
В оригиналната конструкция се препоръчва използване на дъски от червен кедър. При нашите условия успешно те ги заменим с дъски от иглолистна дървесина. Детайлите се рендосват и разкрояват по дадените в таблицата размери, закръгленията се оформят и всички остри ръбове се заоблят.
Повърхностната обработка зависи най-вече от вида и качеството на материала. Ако дървесината е достатъчно плътна и без дефекти, детайлите може само да се намажат с растително масло, например ленено. Дъските могат също така да се импрегнират и оцветят с лазурен лак и т.н.
Колкото и да е сладко излежаването, накрая човек неминуемо огладнява. Тогава интересът логично се насочва към следващия представен в списанието проект – масата-барбекю.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото