Декоративна мазилка „Архитектурен бетон“ – Ceresit CT 769 VISAGE

shutterstock_102014554Преди около три години немският гигант Henkel за пореден път развълнува съсловието на архитектите и строителите, като пусна на пазара серията тънкослойни декоративни мазилки и фасадни бои Ceresit VISAGE. Всеки нов продукт, носещ покритата с над 100 годишна слава марка Ceresit, неминуемо привлича вниманието, защото често е представител на ново поколение технологии, носител на качества, откриващи нови възможности за проектиране и строителство на сгради с по-привлекателен външен вид. Това са материали, осигуряващи голяма дълготрайност на строителната конструкция, предоставящи по-добри условия за обитаване и не на последно място – улесняващи строителния процес. Производството на фасадни мазилки е територия, на която мерят сили всички водещи световни и от национално значение производители. Пазарът е огромен, а изискванията към тези материали са много високи. Причината за това е, че от една страна тънката 2-3 mm фасадна мазилка в много голяма степен определя външния вид на сградата. От друга, тя трябва да устоява на атмосферните влияния и особено на разрушителните въздействия на ултравиолетовите лъчи на слънцето, да осигурява сигурна и дълготрайна защита на строителната конструкция и в частност, на крехката и нуждаеща се от защита, многослойна топлоизолационна система. А дори и у нас вече силно намаля броят на сградите, които през последните десетина години да не получиха своята топлоизолираща броня.
Масовото навлизане на тънкослойните фасадни декоративни мазилки в строителната практика обаче има и съпътстващ ефект – в немалка степен това доведе до унификация, до обезличаване на фасадите, открояващи се допреди обличането им с топлоизолация с декоративната си зидария от клинкерни тухли, с облицовка от плочи от естествен камък, да не говорим за покритите с дървена обшивка. Съвременните индустриални строителни технологии, стремежът за по-бързо и по-евтино строителство, в голяма степен доведоха до това унифициране, включително и в малки населени места с характерно, съхранено през годините архитектурно наследство.
Ceresit-Visage-Beton_s-2Ето защо новите фасадни декоративни мазилки Ceresit VISAGE бяха радушно посрещнати като сполучливо, практично решение на проблема. Те позволяват на строителите по-лесно съчетаване на новите строителни технологии с носталгичните предпочитания към материалите, използвани в миналото за облицоване на фасади – естествен камък, облицовъчни керамични тухли и керамични плочи, елементи от дърво и др.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото