Декоративни мазилки

Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 12/2000 г.
 

 

Много сполучлива алтернатива на тапицираните с тапети или боядисани с латексови бои гладки стени са декоративните структурирани мазилки. Те придават изключително атрактивен вид на стените, а за помещения със специфична подредба, например в битов стил, или пък при измазване на камина, например, те са незаменими. Самите мазилки са предварително оцветени и поради това не се налага последващо боядисване. Структурата и релефът на мазилката още по-добре изпъква, когато осветителните прибори са така поставени, че светлината да пада косо върху стените. Освен за вътрешни, тези материали са подходящи и за направа на външни мазилки.


Покрай естетическото си въздействие, което илюстрират и показаните тук снимки, минералните мазилки на варо-циментна основа влияят благоприятно върху микроклимата в помещенията, защото притежават свойството бързо да поглъщат влага от въздуха и съответно лесно и бързо да я изпаряват обратно. По този начин мазилката изпълнява ролята на своеобразен акумулатор, който подпомага поддържането на по-равномерен влажностен режим, а оттук и на по-здравословен климат за обитателите на помещенията.
Другата основна група декоративни мазилки са на основа на изкуствени смоли. Те се доставят в пластично състояние, готови за нанасяне. Те могат да покриват малки пукнатини в основата.
Съществена причина за все по-масовата употреба на тези готови мазилки е лесното им нанасяне и постигане на добър декоративен ефект, дори и от хора, които нямат голям опит в строителството. С две думи, те са отличен материал, позволяващ на всеки домашен майстор да се изяви като професионалист и творец в дома си.
На пазара се предлагат декоративни мазилки на световно известни фирми, като Henkel, Knauf, Baumit, Relius, Markem, Serpo, Jobi и др. Продават се и продукти, произведени в нашите южни съседки, повечето от които са по лицензи и рецептури на водещи фирми. Всички те имат много общи свойства, но и различия, включително и в цените. Ето защо тук ще разгледаме някои основни моменти в технологията за нанасяне на мазилките, а за тънкостите – оставяме думата на производителя, записана в наставленията към избраната от вас мазилка.

Релефът на декоративната мазилка може да бъде ефектно подчертан чрез подходящо поставени осветителни тела.

За илюстрация сме подбрали снимки, повечето от които ни бяха любезно предоставени от „Хенкел България“ ЕООД.
Предпоставка за използване на тези мазилки са и новите технологии в строителството, като например иззиждането на стените с блокчета YTONG вместо с традиционните керамични тухли. При този начин на строителство вече не се налага използването на класическите варови мазилки, дебели по няколко сантиметра, за да могат да покрият неравностите на тухления зид. Зидът от блокчета YTONG по правило се иззижда с равна повърхност, като при необходимост неравностите лесно се рендосват и изглаждат. Поради това дебелината на мазилката може да бъде 2-3 mm, т.е. имаме отлична възможност за използване на някоя от тънкослойните декоративни мазилки.
Според начина им на полагане и релефа на повърхността, тези мазилки, най-общо казано, се делят на две групи: влачени или пердашени мазилки, при които грапавата структура се получава в резултат на триене върху току-що нанесения пласт с пластмасова пердашка, и структурни мазилки, при които релефът на повърхността се получава чрез обработване с подходящи профилни валяци, четки, с мистрия и т.н.
Предлагат както бели, така и фабрично оцветени мазилки.
За полагане на мазилките са необходими несложни инструменти, с които на практика разполагат повечето домашни майстори: пластмасов съд (кофа) за разбъркване на мазилката, миксер или бормашина с плавно регулиране на оборотите и бъркалка за гъсти разтвори, самозалепващи се ленти за отграничаване на площите, върху които се нанася мазилката, пердашка, различни по вид мистрии и шпахтели от неръждаема стомана, пластмасова пердашка за структуриране на мазилката, различни по големина и форма четки, специални дунапренови или гумени валяци за придаване на повърхностния релеф на мазилката и др.
Предпоставка за успешната работа е подготовката и доброто състояние на основата. Тя трябва да бъде равна и здрава. Освен върху зидове от газобетон, тези мазилки успешно се нанасят и върху равно измазани с варов разтвор стени, върху стени от плочи гипсокартон или гипсофазер. Това позволява, например, стени с неравна стара мазилка да се облицоват с плочи от гипсофазер или гипсокартон чрез залепване с гипсово лепило или чрез механично закрепване с винтове и дюбели. Върху така подготвената основа вече може да се нанесе декоративната мазилка. Този метод не случайно носи наименованието „суха мазилка“,( http://napravisam.net/?p=7253) защото се избягват мокрите и силно замърсяващи процеси, какъвто, несъмнено, е измазването с обикновен варо-пясъчен разтвор. В добавка – по този начин се работи и значително по-бързо.
За да се гарантира доброто сцепление между тънкия пласт декоративна мазилка и основата, тя трябва предварително да се грундира с предписания от производителя на мазилката грунд: например Putzgrund на Knauf при нанасяне на мазилка върху повърхности на гипсова основа (гипсофазерни или гипсокартонени плочи), или пък Ceresit Tiefgrund и Ceresit Putz-Grundfarbe при работа с мазилките на Henkel. Грундът се нанася с широка четка и щом изсъхне, може да се пристъпи към полагане на самата мазилка. По правило не се грундират боядисани с дисперсионни бои основи, както и здрави варови или варо-циментни мазилки.
Когато мазилката се полага при ремонт на обитавани помещения, пластмасовите капачки на контактите и ключовете на елекрическата инсталация трябва да се демонтират, захранването да се изключи, а самите контакти се защитават от зацапване с парчета полиетилен. Подовите первазни лайсни, както и первазните летви около вратите и прозорците се защитават със залепване на защитна лента. При възможност, по-добре е да се демонтират. Ползването на такива лепенки вече е масово разпространена практика и у нас. Те много облекчават работата, включително при всички видове бояджийски дейности, като боядисването на дограма, например.

 

Влачена мазилка
Характерното за този тип мазилки е, че съдържат минерални зърна (камъчета) с различна големина: от фините мазилки за вътрешно измазване с големина на зърната около 2 mm, до грубите рустикални мазилки (например тип „мюнхенска“) с големина на зърната до около 5 mm. Готовата мазилка най-често се доставя във вид на суха смес, опакована в чували. Мазилката се приготвя на място, като сместа се разбърква с миксер или подходяща бормашина при точно дозирано добавяне на вода в предписаното от производителя съотношение. Важно е да се използва подходящата за целта бъркалка (http://napravisam.net/?p=15991)
 

 

Мазилките на минерална основа се доставят като суха смес в чували и се разбъркват с точно предписаното количество вода, непосредствено преди употребата им.


Разбърква се с миксер, бормашина с плавно регулиране на оборотите и подходяща за целта бъркалка. Целта е да се получи хомогенен пастообразен разтвор с подходяща за полагане върху стената консистенция. При добавяне на вода се внимава да не се получи твърде рядък разтвор.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото