Десет години Винербергер в България – десетилетие, което преобрази строителната практика

Wienerberger1
Инж. Георги Балански
За компания, покрита със световна слава и с 200 годишна история, десет години са миг от нейното неотклонно успешно развитие в завоюване на нови пазари и благодарни клиенти. Десетте „български“ години на Винербергер имат особенна стойност, привнесла нов облик и технически измерения в родната строителна практика, спомогнали за приближаване на стандарта на обитаване на сградите у нас с европейските и световни норми. Материалите за зидане на Винербергер създадоха нови възможности за бързо и икономически изгодно строителство, за ниски експлоатационни разходи на обитаване и осигуряване на оптимален, здравословен за човека микроклимат в помещенията.
Всяка успешна компания има своите юбилейни годишнини. Единици са тези, които са способни да преобразяват цели сектори като строителството, чиито продукти повлияват благотворно върху живота на толкова много хора за поколения напред. Затова именно юбилеят на Винербергер е празник и за стотиците хиляди българи, сдобили се с възможността да свият своето семейно гнездо в сгради, изградени от най-древния и доказал се през хилядолетията, дарен ни от природен строителен материал – глината, облагороден и обработен с най-модерните производствени технологии на Винербергер.
Десетгодишнината е подходящ повод да хвърлим поглед към устремното развитие на Винербергер в страната ни, да потърсим причините за бързото налагане на почти непознатите до стъпването на австрийския гигант у нас керамични блокове за зидане – произведение на керамичното изкуство с огромно значение за строителната практика. Успех, стъпил на две столетия традиции, на много труд, новаторство и предприемчивост.
Рядкост са европейските компания, положили преди цели два века крайъгълния камък в градежа по пътя към световните висини. Приказната история на Винербергер започва от далечната 1819 г., когато сред хълмистата местност Wienerberg (Виенски хълм) край Виена лумва огънят в пещите на първата тухларна фабрика на фирмата. От 1868 г. Винербергер е регистрирана на Виенската фондова борса, като до 1986 г. се развива успешно в рамките на своята страна. Същата година е преломна за Винербергер, защото открива пътя на австрийския производител към чуждестранните пазари. Първо в съседна Германия, след което започва бързото интернационализиране на компанията, което я извежда до световните върхове в производството на керамични зидарски изделия.
Wienerberger2
През годините концернът Винербергер издига все по-високо снага, придобивайки редица водещи в страните си фирми, основно за производството на тухли и керемиди – в повечето европейски държави, САЩ и Канада (1999 г.), Индия и др. Към края на миналата година компанията разполага с 208 големи завода в 30 държави. В условията на все още продължаващата в редица европейски държави криза в сектора на строителство, през 2014 г. Винербергер е отбелязал 6% ръст и достигнал рекорден оборот от 2 834, 5 млн. евро.
През 2003 г. Винербергер създава мощно направление за производството на покривни материали (керемиди), а през 2012 г. придобива изцяло и световноизвестната компания за производство на пластмасови тръби Pipelife. Винербергер произвежда също така керамични тръби и други материали за строителството. Важен момент в развитието на Винербергер, със съществено отражение и за нашата страна, е придобиването в средата на миналата година и на останалата част – до 82% от собствеността на водещата европейска компания производител на керамични керемиди Tondach Gleinstätten. Това е много успешна с мощен синергичен ефект крачка, защото позволява на Винербергер да предлага висококачествена комплексна услуга – доставката на керамични тухли и керемиди. Да не говорим, че на сграда от тухли би подхождал единствено покрив с керамични керемиди
Към момента Винербергер е най-големият в света производител на керамични тухли за зидане, концернът е №1 в Европа и САЩ по производството на облицовъчни фасадни тухли, заема стабилно европейския връх и по производството на керамични покривни керемиди. Винербергер е №1 в производството на керамични тръби в Европа, заема водещи позиции на европейския пазар в производството на пластмасови тръби.
7
Като най-голям производител на керамични тухли в света Винербергер има мисията не само да съхранява хилядолетните строителни традиции за градеж с керамични материали, но и да спомага за тяхното пренасяне в съвременната градска архитектура, за което създава модерна строителна керамика на технологичното равнище на времето, в което живеем.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото