Дилърска среща „Ташев-Галвинг“ – електроинструменти на MakitaЯпонската компания Makita, чрез нейната дъщерна фирма в България, е редовен участник в партньорските срещи на „Ташев-Галвинг“. Това е логично следствие от водещата роля на „Ташев-Галвинг“ за разпространението на електроинструментите на далекоизточния производител у нас, дължи се несъмнено и на високото качество на инструментите с марката Makita. Както на миналогодишната срещата в Рибарица, и сега представянето на отделни продуктови линии и подбрани нови модели бе дело на г-н Стево Лозановски, мениджър продажби за Югоизточна Европа, г-н Станислав Стефанов, мениджър продажби в „Макита България“ ЕООД и г-н Илчо Стаменов, демонстратор.
Пред лекционната зала бе паркиран и специализираният микробус на Makita, буквално претъпкан с машини и приспособления за демонстрации във фирмената шатра.
В представянето бе наблегнато на някои технически решения, характерни за машините на Makita. Специално внимание бе заделено на серията акумулаторни електроинструменти (BL), включваща бормашини, отвертки и винтоверти (включително с ударно действие) и перфоратори, при които класическите електродвигатели са заменени с най-новото постижение в тази област – безчетковите електродвигатели. Предимствата на този вид електродвигатели: по-ниският разход на електроенергия, по-малкото загряване и удължената 2-3 пъти експлоатационна дълготрайност са фактори от много голямо значение при акумулаторно захранваните електроинструменти. Инструментите с такъв двигател имат по-висок к.п.д. и изразходват по-пестеливо акумулираната в батерията електроенергия. Съответно работят по-продължително с едно зареждане. Липсата на отделяне на топлина, породено от неизбежното искрене между четките и колекторните пластини при класическите електродвигатели, улеснява охлаждането на машината, което пък позволява по-продължителна безопасна работа с него. Това, заедно с липсата на триещи се части (с изключение на лагерите на ротора), удължава неколкократно дълготрайността на двигателя и на акумулаторната батерия. Резултатът е, че вложената в покупката инвестиция се изплаща по-бързо. Безколекторните двигатели имат по-малки габарити от класическите, което пък позволява конструирането на още по-компактни електроинструменти. Това също е значително предимство, а при някои инструменти има и решаващо значение.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото