Дни на отворени врати 2023. „АНДРЕАС ШТИЛ” ЕООД – част II


Статията е продължение от НС 7-8/2023

 

Моторни коси

Акумулаторно задвижвани машини
Акумулаторната система АK бе представена от два модела: FSA 57 и FSA 60R, за които в списанието вече е писано.
Те принадлежат към групата леки машини, предназначени за косене на затревени площи в домашни градини със средни и по-големи площи. Косите удовлетворяват изискванията и на претенциозните домашни градинари. С тях може да се извършват дейности, близки до професионалното градинарство. Машините от тази система са съобразени както с вида, натоварването и продължителността на работа, характерни за домашната градина, така и с физическите възможности на градинаря любител.
Първи от тях, преди около 2 години, на пазара излиза моделът STIHL FSA 57. Той се доставя с глава за косене AutoCut C 3-2, чийто режещ инструмент са двата бързо въртящи се края на найлонова корда. Моделът е от типа „автоматични“ глави, които позволяват изключително бързо и лесно автоматично изтегляне на краищата на кордата след нейното прекъсване при удар в твърд предмет. Широчината на ивицата на косене е 280 mm.
Косата може да работи и с глава PolyCut 3-2, чийто режещ инструмент са два въртящи се с голяма скорост пластмасови ножа. Те режат бързо и чисто. Главата е подходяща за косене, както на ниско, така и на средно израсла трева. Тя се справя успешно и с плевели в ранен период на вегетация, чиито стъбла са още тънки и крехки.
STIHL FSA 60R е с около година по-млад на пазара модел. Съществената разлика в сравнение с предния е увеличената широчина на ивицата на косене – 350 mm. Моделът е окомплектован с глава за косене AutoCut C 6-2, а може да се използва и с PolyCut 6-2. Машината има и някои технически решения, които допълнително улесняват работата: електродвигателят задвижва директно режещия инструмент, налично е безстепенно регулиране на честотата на въртене и др.
Професионалната серия акумулаторни коси бе представена от модела STIHL FSА 90. При появата си на пазара преди близо три години тази моторна коса пое лидерската палма по мощност и производителност. Тя е създадена за поддържане на големи тревни площи. Незаменима е при използване на места, където работата с шумни, задвижвани с двигател с вътрешно горене машини, е недопустима. При работа с глава с корда широчината на косене е 380 mm. Стандартно се доставя с глава за косене AutoCut 25-2 или стоманен двулистен нож за косене GrassCut, с дължина 260 mm. Арсеналът от режещи инструменти, с които машината може да работи включва още главите за косене DuroCut 20-2 (с две отделни парчета корда), автоматичната SuperCut 20-2 както и с ножове с 2 и 4 режещи ръба и 8 зъба.
Този набор от режещи инструменти, в съчетание с мощния безчетков електродвигател, позволяват косата FSA 90 да се справя с лекота в широк диапазон от видове растителност – от крехка култивирана градинска трева, до дива растителност с жилави и дебели стъбла.
Ще добавим още, че моделът STIHL FSА 90 далеч не е най-мощната моторна коса в акумулаторната серия AP. Тя включва и един необичаен инструмент – акумулаторната ротационна ножица за плевели STIHL RGA 140. Той е предназначен за премахване чрез изрязване на бурени, диви треви и друга растителност с жилави стъбла. Тясната му специализация е почистване от нежелана растителност на терени и специфични места, където използването на класически моторни коси и храсторези е проблематично, често и рисковано начинание.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото