Дробилки на VIKING за всяка градина

Viking1
За преработване на растителните отпадъци от градината и превръщането им в биологичен тор – компост, е необходимо те да бъдат раздробени на малки късчета с дробилка. Към момента „Андреас Штил“ предлага общо 7 модела на дробилки VIKING, задвижвани с електрически ток и един модел – GB 460 C, който се задвижва от бензинов двигател с вътрешно горене. Моделите са подбрани така, че да покриват диапазона от потребности според преобладаващия вид растителни отпадъци, дебелината на твърдите клончета и пръчки, обема на работа и наличието на електрическо захранване. Там, където такава възможност липсва, решението е в модела GB 460 C – мощна „всеядна“ машина, способна еднакво лесно и добре да надробява както клони с диаметър до 75 mm, така и меки материали. Този модел е най-доброто решение навсякъде, където обемът на работа и вида на материалите налага използване на такава мощна машина.
Дробилките с електрически двигател се делят на две групи в зависимост от конструкцията на режещия апарат и съответно на начина на рязане. При моделите GE 135 L и GE 140 L нарязването на материала става посредством въртящ се с ниска честота (40 min¯¹) вал с множество надлъжно разположени зъби. Подаваните в машината материали попадат в процепа между зъбите и насрещна опора, която се регулира така, че той да бъде минимален. При това положение зъбите първоначално „захапват“ клонките, притеглят ги надолу, след което ги прерязват напречно и те изпадат във вид на парченца с дължина, колкото е стъпката между зъбите – около 25 mm за този вид дробилки. Веднъж попаднали в гърлото на машината, дори и доста силно разклонените клони, биват буквално „всмукани” и нарязани на парченца. При неправилно регулирана опора зъбите не прерязват изцяло стъблото, а от машината излиза частично прищипана от зъбите пръчка.
Viking_2-2
Този вид машини са подходящи за нарязване на твърди дървесни материали (клони и храсти), като моделът GE 135 L се справя със стъбла и клони с диаметър до 35 mm, а GE 140 L – до 40 mm. Очевидно това са стойности, които дори надхвърлят обичайните за градински отпадък дебелини, защото пръчки с такъв диаметър може да бъдат употребени и за изгаряне в печка или камина.
Характерно за този вид дробилки е по-ниското в сравнение с останалите модели ниво на отделяния при работа шум. Затова, навярно, производителят ги е поставил в обособена група – „Тихи електрически дробилки“, за това им качество подсказва и добавката „L“ в наименованието на моделите. Когато става дума за нивото на отделяния шум, трябва да се има предвид, че при всички модели на дробилки VIKING са взети нарочни мерки са снижаване нивото на шума, което позволява безпроблемната им употреба в градини с близко разположени и чувствителни към шума съседи.
New3
Дробилките с режещ валяк имат особеността, че при подаване на по-дебел клон или стъбло, както и при по-твърд (изсъхнал) материал, валът може да спре въртенето си и да блокира, при което двигателят се самоизключва. В такива случаи посоката на въртене трябва да се променя, за да може валът да изхвърли обратно проблемната пръчка. При модела GE 135 L това става ръчно чрез натискане на съответния бутон, докато при GE 140 L при възникване на такава ситуация машината автоматично обръща посоката на въртене.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото