Дърводелски монтажни инструменти на Bessey

 

Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 9-10/2000 г.

 

 

Каквато и работа да захванете: сглобяване на мебели или обикновени рамки за картини, ремонт на маса или стол, изработване на различни конструкции от метални профили и тръби и т.н., инструментът, без който не може, са стегите и различните приспособления за фиксиране на съединяваните детайли един към друг. За всеки конкретен случай има подходяща стяга, която често пъти няма нищо общо с познатите ни универсални стеги. В едни случаи е необходимо притискане на детайлите един към друг чрез пристягане, а в друг – притискането става чрез разпъване. Има специализирани стеги, които обхващат детайлите от всички страни (лентови стеги), други пък са специализирани за кантиране на мебелни плочи. Цяло семейство са стегите за монтиране на детайли под прав или друг ъгъл. Има стеги за монтиране на различни дървени подови покрития: дюшемени, от обикновен или ламинатен паркет, както и за монтиране на дограма.
Разнообразието от стеги нараства и в зависимост от формата на притисканите детайли – права, ъглова, кръгла и т.н. Специални стеги се използват за направа на различни гредови конструкции, например при изграждане на покриви.


 
С колко и какви стеги ще попълните домашната си работилница, зависи от това какво и колко често ще майсторите. В редица случаи обаче използването на подходящата специализирана стега дотолкова улеснява и прави работата ефективна, че, макар и рядко да се използва, притежаването ù напълно си струва.
Понеже една добра снимка понякога се равнява на цяла страница обяснения с текст, тук поместваме един фотоалбум за приложението на различни стеги в различни ситуации. Илюстрациите са достатъчно красноречиви и затова няма да ги поясняваме.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото