Дърводелски стеги на Wolfcraft

Wolfcraft1
Wolfcraft2
При представянето на немската фирма Wolfcraft специално подчертахме, че компанията е водещ производител на различни по вид стеги, както и на приспособления за пристягане и фиксиране на елементите в рамки и други конструкции със сложна форма при тяхното сглобяване. Стегите са измежду задължителните инструменти за всяка дърводелска работилница, била тя професионална или домашна. Те са незаменим инструмент при всякакви дейности по обработване на детайли и предмети, за което е необходимо тяхното сигурно фиксиране към работната маса или тезгях. Същото се отнася и за различни приспособления и инструменти, които също трябва да бъдат закрепени сигурно към плота на масата докато се работи с тях. Сглобяването на мебели и рамкови конструкции, ремонтът на клатещи се столове и маси, кантирането на мебелни плочи с естествен фурнир, направата на всевъзможни дървени конструкции, включително в градината, изработването на дограма и много други дейности са невъзможни без използване на подходящи стеги. Същото се отнася и за сглобяването на различни метални конструкции чрез заваряване и спояване с твърд припой. Стегите се използват и при строителното дърводелство – за изграждане на покривни и други конструкции от масивни дървени елементи, като греди, бичмета, дъски или стебла (ритловици), при монтирането на паркетни подови покрития, на каси за врати и прозорци и т.н. Дори и пластмасовите щипки, които не позволяват на вятъра да повдигне покривката на маса, поставена на открито в двора, също са вид стеги.
При всяка монтажна работа детайлите трябва да бъдат предварително точно и стабилно фиксирани един спрямо друг. Да бъдат силно притиснати, докато лепилото не се втвърди окончателно, или не бъдат свързани по друг начин – чрез винтови или нитови съединения, заваряване или спояване при металните изделия.
Освен за притискане, често е необходим и инструмент за разпъване, който вместо да приближава и притиска, да раздалечава, примерно срещулежащи страници на шкаф или рамка на врата. В едни случаи това е необходимо за контролиране и гарантиране на необходимото разстояние между тях, както и избягване на огъване при по-дълги детайли. При други по този начин елегантно, без прибягване до чука, такъв инструментът може да бъде много полезен при разглобяване на подлежащ на ремонт стол, маса или друга дървена конструкция.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото