„Евромастер Импорт Експорт“ – пътят на успеха


Двайсетгодишнината, която отпразнува в края на юни т.г. една от най-успешните български фирми в направлението „Направи си сам“ – „Eвромастер Импорт Експорт“, е подходящ повод да се опитаме да представим основните етапи в нейния път, да потърсим корените и движещите сили на нейното възходящо развитие. Да потърсим в крайна сметка формулата на успеха, както и отчасти да развенчаем формиралата се през годините на прехода представа, че всеки по-успешен бизнес в България непременно е свързан с прословутите куфарчета с пари, с мистериозната трансформация на задгранични дружества или е продукт на приватизация под масата на най-апетитните парчета от държавната баница.
Защото нормалното пазарно стопанство означава почтен бизнес, в който успехът се дължи преди всичко на вродените човешки качества – талант, практичен усет, бърза реакция, умение за виждане в бъдещето, неуморно търсене на нови ниши за изява, умения за подбор на партньори и сътрудници, за работа в екип, познаване на технологиите за правене на почтен бизнес, кураж за поемане на добре премерен риск. Ако към това добавим упоритата работа и волята на късмета да попаднеш в правилното време на правилното място, това накратко са ключовите елементи за успеха на „Евромастер Импорт Експорт“.
Фирмата с най-голям дял на пазара на любителски електро- и механични инструменти в България започва с единствен капитал: предприемчивостта на семейство Баша – баща и четирима сина. Не бива да пропуснем и още един много съществен елемент. Както казва поговорката „кръвта вода на става“, а в случая потвърждението на народната мъдрост е в ливанския произход на семейството. Това е държавата наследник на древна Финикия, доминирала средиземноморската търговия през древността, създала първата в света фонетична писмена система (XII в. пр. Хр.), с чието име се свързва появата на първите парични знаци, владетелят на основания от финикийците град-държава Тир има голям принос в строителството на прочутия Соломонов храм през IX в. пр. Хр. и т.н.
Съдбата е пожелала предприемаческият талант на семейство Баша да се разгърне на българска земя, защото най-големият от тях Ахмад Баша е завършил журналистика преди 1989 г. Подтикнат от промените през 1989 г. и създалата се нова икономическа обстановка, той привлича и останалите братя в България като страна, където правенето на частен бизнес вече не се преследва от държавата.
По-късно и Лино Баша също завършва висше образование в България. Така братята на практика стават натурализирани български граждани, създават семейства и градят бизнеса си тук.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото