Евтина топла вода от слънцето с лесно достъпни средства

Solar1
Безвъзвратно отминаха десетилетията на безвремие, когато със спуснати отгоре масови инициативи хората бяха убеждавани на теория в необходимостта от пестене на енергия. В същото това време в съседна Гърция преди 30 и повече години покривите на къщите бяха окичени със слънчеви колектори за затопляне на вода и това се приемаше за съвсем нормална практика.
Междувременно лудешкото и необратимо покачване на цените на енергоизточниците, както и открилият се за българина достъп до технологиите и техниката на световния пазар, конкретизира въпроса не дали, а как по най-подходящ и икономически ефективен начин да посегнем и вземем поне частица от неизчерпаемата и безплатна слънчева енергия, която дарява живота на планетата.
3
И докато по света на дневен ред вече излизат системите, които превръщат покривите на сградите в малки слънчеви електроцентрали, ние ще обърнем поглед към нещо значително по-достъпно към днешна дата за приложение в бита, многократно по-лесно изпълнимо и на многократно по-ниска цена – затоплянето на водата, която се използва за битови цели. По принцип нищо ново, но с тази съществена разлика, че вместо първобитните някога варели, покачени на дву-, триметрова височина на двора или модерните, но тежки, скъпи и трудни за монтиране метално-стъклени слънчеви колектори на покрива, вече има и друго силно опростено, значително по-евтино и лесно приложимо решение, подходящо едва ли не за всеки покрив с подходящо географско изложение. Такива системи произвежда немската фирма OKU Obermaier. Този вид колектори представляват особено голям интерес за гордите собственици на басейн в дворното си място, чието щастие обаче помръква всеки път щом получат месечната сметка за електричество. Затова пред тях особено остро стои проблемът как по-евтино да им излезе затоплянето на водата в луксозната си придобивка, за да може да я използват по продължително през годината.
2
Фирма OKU Obermaier се намира в баварския град Геретсрийд, в близост до Мюнхен.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото