Електрически верижни триони на Hitachi

1
В НС 11/2013, макар и накратко, представихме модела CS33EB – един от професионалните верижни триони с бензинови двигатели, производство на японската компания Hitachi. Тук представяме два модела верижни триони Hitachi с електрическо задвижване. Предимствата на този вид триони са добре известни, а непрестанното им усъвършенстване ги прави все по-предпочитан инструмент за рязане на дърва, когато се цели снижаване на шума, елиминиране на отделянето на вредни за околната среда изгорели газове, намаляване на разходите за покупка, поддържане и експлоатация на машината.
Двата модела CS35Y и CS40Y се различават по дължината на шината и веригата, респективно по дължината на рязане – 35 и 40 cm. Двете машини имат електродвигатели с мощност 2000 W, разработен за работа при професионални приложения като нарязване на дървесните трупи на подходящи за огрев дължини или за други цели, в строителното дърводелство и др. Машините имат електронна система за плавно задвижване на веригата (Soft Start), както и за защита на електродвигателя при нейното заклинване.
Опъването на веригата става чрез удобен за боравене механизъм, за което не се изисква използването на помощни инструменти. Избягва се и пренатягането, което води до ускорено износване веригата и шината. Машините използват верига на американската фирма Oregon.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото