Електрически и бензинови инструменти и машини на Hitachi за работа в градината. Част II


В първата част на статията за електрическите и бензинови инструменти на Hitachi, предназначени за работа в градината, бе направен кратък обзор на тази техника като част от обширната продуктова програма на японския гигант. В същата статия бяха разгледани и два представителя на групата верижни триони – електрическият с акумулаторно захранване модел CS 36DL и бензиновият верижен трион CS25EC. И двата са представители на подгрупата специализирани триони, предназначени за кастрене и рязане на клони в короната на дърветата.
Тук продължаваме темата с представяне на други, с първостепенна необходимост при поддръжката на дворното място и градината машини. Възможностите на някои ги правят подходящи и за професионални приложения. Подбрани са модели, работещи с бензинови двигатели, други – с електродвигатели, захранвани с мрежово захранване или от акумулаторна батерия.

 

Акумулаторна ножица за жив плет CH 36DL
Започваме с този типичен за декоративната градина или парк инструмент, защото е представител на най-модерното и бързо развиващо се през последните години направление, включително и в сектора на градинските инструменти – акумулаторно захранваните машини. И най-вече, защото ножицата има роднинска връзка с разгледания вече и тестван в редакционната работилница на списанието верижен трион CS 36DL. „Роднинството” им е по енергийна линия, защото и двете машини принадлежат към семейството акумулаторни електроинструменти на Hitachi, работещи с напрежение 36 V. Ползват една и съща литиево-йонната батерия – BSL3620 с капацитет 2,0 Ah, както и едно и също зареждащо устройство – UC36YRSL. При необходимост от продължителна работа се използва батерията Hitachi BL36200 с капацитет 21 Ah, осигуряваща около 10 пъти по-продължителна работа с едно зареждане в сравнение с обичайната BSL3620. Подчертаваме тази „семейна връзка“, защото икономическата и практическата ефективност при ползването на акумулаторни електроинструменти силно зависи от възможността им да използват една и съща батерия и зарядно устройство.


Ножицата CH 36DL има режеща гарнитура с дължина 620 mm, от които ефективната широчина на рязане е 560 mm. По този параметър тя попада в „златната среда“ сред акумулаторно захранваните ножици.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото