Електрически и бензинови инструменти и машини на Hitachi за работа в градината. Част I


Японската компания Hitachi Koki Co.Ltd е дъщерна фирма на гиганта Hitachi. Тя има близо 70-годишен опит в производството и дистрибуцията на обширна палитра от всевъзможни ръчни и настолни електроинструменти. Компанията предлага също така разнообразна гама от практически всички видове инструменти и машини, предназначени за работа в градината и други сходни дейности като верижни триони, четириколесни косачки за трева, ръчно носими коси и тримери, ножици за жив плет, кастрачки за клони, въздушни метли и листосмукачки, моторни свредели за издълбаване на дупки в почвата, моторни дискови триони за рязане на строителни материали и пътни настилки, моторни водни помпи, водоструйни машини и др.
За задвижването им се използват двигатели с вътрешно горене, електродвигатели с мрежово захранване, нараства и броят на акумулаторно захранваните градински електроинструменти. Мимоходом ще отбележим, че новите двигатели с вътрешно горене на Hitachi се отличават със 70% по-малко съдържание на вредни емисии в изгорелите газове, включително 50% по-ниско съдържание на въглероден диоксид, както и с 40% по-малък разход на бензин. Иначе казано, двигателите на Hitachi са оптимизирани с оглед на по-доброто опазване на околната среда, икономията на гориво и повишената експлоатационна дълготрайност.
Като добавим и десетилетните традиции в развитието на малки двутактови двигатели с вътрешно горене, всичко това обяснява защо този начин на задвижване преобладава при градинската или иначе казано „техника за работа на открито” на Hitachi.
Втората по големина група са инструментите и машините с електрическо задвижване и захранвани с мрежово напрежение 230 V.
Като все по-реална алтернатива на бензиновите двигатели, от гледна точка на автономността, са електрическите инструменти с акумулаторно захранване. Към момента Hitachi предлага около дузина машини от този вид, като всички работят с литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 36 V.

Батерията BSL3620 се зарежда за около 60 min

С изключение на два модела четириколесни косачки (с безчеткови електродвигатели), работещи с батерия BSL3625 (капацитет 2,5 Ah), останалите инструменти ползват батерията BSL3620 с капацитет 2,0 Ah. От друга страна, всички могат да работят с по-мощната батерия BSL3625. За професионални приложения на машините на Hitachi се предлага и батерията BL 3620, също с напрежение 36 V. Тя се носи в раница на гръб, а капацитетът й е 21 Ah (750 W/h). Теглото й е 6,3 kg, а в добавка на адаптера и раницата, комплектът тежи 7,8 kg.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото