Електрически лък за резба Dremel Moto-Saw

Dremel1
Всеки, докоснал се до изкуството на дърворезбата или увлечен от различни моделизми, било в детството си или по-късно, не може да не познава, да не е работил с класическия и доскоро без конкуренция инструмент – ръчния резбарски лък. Благодарение на съвсем тънкото и тясно трионче негова стихия са филигранните резби, рязане по крива с минимален радиус, изрязване на вътрешни отвори и др. Работата с класически лък е доста уморителна, защото изисква монотонно повтарящо движение, а най-малкото предозиране на натиска причинява скъсване на триончето.
Подобно на почти всички останали ръчни механични инструменти, в музея на техниката вече е заделено място и за резбарския лък. Времето му очевидно отминава, защото всеки би предпочел да го замени със съвременен електроинструмент, какъвто е Dremel Moto-Saw. Марката е добре позната и от десетилетия е синоним на най-качествени миниинструменти (виж. НС 1-2/2012 и още тук .
Електрическият лък Dremel Moto-Saw обединява два инструмента в един. Той може да се използва аналогично на обикновения лък, като се държи и направлява с ръка. В този случай детайлът, който се реже, е поставен или закрепен неподвижно, а лъкът се насочва така, че триончето да следва точно очертаната линия на рязане. Този начин на работа с електрическия лък позволява значително по-голяма свобода на движение на инструмента.
Dremel2
Триончето се движи от електродвигател, което намалява физическото усилие и натоварването на ръката, а рязането се ускорява многократно. Това позволява работещият да съсредоточи изцяло вниманието си върху прецизното водене на триончето.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото