Електрическо мече за боядисване


Ако някой се захване да прави класация, кои са електроинструментите в любителския сегмент, привлекли през последните година-две особено силно вниманието и съответно привличат засилено търсене, с висока степен на достоверност може да предугадим, че едни от челните места ще заемат системите за боядисване, използващи въздушна струя с ниско налягане. Това по категоричен начин показва и броячът на читателските посещения на статията в НС1-2/2009, в която са описани подробно три системи и пистолети на Bosch, работещи на този принцип. С моделите PFS 55, PFS 65 и PFS 105 Е Bosch има най-голямата заслуга за приобщаване и на българските домашни майстори към бързо утвърждаващата се в света практика за замяна на традиционната четка с модерен, лесен за използване, високопроизводителен инструмент, при това позволяващ постигане в домашни условия и на съвсем приемлива цена на високо качество на декоративното покритие. Всички детайли на тези пистолети, които се намират в досег с лака или боята, са от пластмаса, което значително разширява обсега на течностите, които те са в състояние да разпръскват – включително на водна основа, а дори и препарати за растителна защита, от които металните части бързо биха корозирали.
Ентусиазмът сред читателите на „Направи сам” от възможността да се възползват от новите системи за боядисване, както често става, понякога надхвърляше реалните възможности на техниката. От многобройните въпроси, които ежедневно се получават в редакцията на списанието, често се срещат запитвания засягащи възможността да се боядисва с водоразтворими дисперсионни бои, в частност латексни. Интересът е напълно обясним, защото този вид бои се използват за вътрешно и външно боядисване на стени и тавани. Макар че в статията са изброени видовете лакове и бои, подходящи за работа с пистолет с ниско налягане, на всяко запитване е отговорено лично, а няколко от въпросите, чиито отговори преценихме, че допълват сполучливо статията, са публикувани на сайта.

Казаното дотук обяснява силния интерес и желание, които припламнаха у нас при възможността лично да изпробваме най-новия представител на фамилията ръчни електроинструменти за боядисване – електрическото мече Bosch PPR 250. То ни бе предоставено от представителството на Bosch в България за тестване седмица преди официалната му премиера в Германия и на световния пазар на 1 април т.г.
Уредът работи с валяк за боядисване, до който боята се подава по тънък маркуч от електрически задвижвана помпа.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото