Ефективна звукоизолация с материали на Кнауф


Част I

 

След близо 30-годишно активно участие на немския гигант Кнауф в революцията, променила коренно облика на строителството в демократизираща се България, методът на сухото строителство, с неговите многостранни приложения и предимства, едва ли се нуждае от пространно представяне. Той стана възможен и трайно навлезе в строителната практика у нас благодарение на материалите на гипсова основа и цялостните системи, които Кнауф предлага за изпълнение на различните елементи от вътрешното строителство – леки преградни стени, предстенни облицовки, подови конструкции, окачени тавани и др. След създаването на влагоустойчивите гипсфазерни плочи Knauf Vidiwall Hi и най-вече на циментовите плочи AQUAPANEL, сухото строителство стана привлекателно и при изпълнение на външни стени.
За мащабите на приноса на материалите на Кнауф в нестихващото и днес модерно строителство, красноречиво говори и фактът, че компанията разполага в страната ни с два собствени завода – придоби и реконструира основно завода за гипсфазерни плочи във Видин, построи изцяло нов завод за гипскартонени плочи „Марица“, с. Медникарово. За качеството на произведените в страната ни плочи, конкретно гипсфазерните, говори и фактът, че близо 90% от произведената в завода във Видин продукция се експортира в Австрия, Швейцария и Италия, където се използва основно за производството на готови дървени и сглобяеми къщи. Завод „Марица“ произвежда и едни от най-високотехнологичните плочи – Knauf Cleaneo Akustik.
От близо три десетилетия темата сухо строителство и неговото популяризиране присъства неизменно на страниците на списание „Направи сам“. Първите три публикации за плочите гипсфазер на завода във Видин и тяхното приложение излизат през 1993 г. По-сетне, вярно на изначалния си стремеж да представя пред своята обширна читателска аудитория най-напредничавите и ефективни строителни материали и технологии, списанието, в сътрудничество със специалисти на „Кнауф България“ ЕООД и най-вече на арх. д-р Даниела Иванова – Узунова, ръководител „Развойна дейност” във фирмата, от 2005 г. досега е разработило и публикувало 63 авторски статии. Съхранили своята актуалност, те са достъпни на сайта на списанието.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото