Заводът и машините на VIKING

Werk1
Инж. Георги Балански

След заводите за производство на машините с марката STIHL в Германия, и завода за режещи вериги в Швейцария, тема на статията „Къде и как се раждат машините на STIHL и VIKING“ третата цел на посещение на българската група, дилъри на „Андреас Штил“ ЕООД, бе заводът на VIKING разположен в китното тиролско градче Лангкампфен, в подножието на Алпите.
В сайта на списанието ни от публикуваните досега 36 статии лесно може да се проследи развитието на продуктите на марката VIKING през годините, включително пуснатата в началото на тази година за продажба у нас най-нов модел косачка робот iMow. За това насочваме вниманието си към производителя с неговата история, възможности и пазарно присъствие, към видяното в завода на VIKING и неговата изпитателна площадка, към чутото от любезните домакини и лично от управителя на фирмата д-р Петър Предч. Това, което най-пълно оформя облика на фирмата с нейните възможности, и най-вече за това, как се постига качеството, с което са известни машините с марката на VIKING, качество, което самите те определят като Premium.

Коя е VIKING
VIKING GmbH e фирма от групата на STIHL. Тя е основана през 1981 г. в австрийския град Куфщайн от магистър Хенрих Лехнер, който година по-късно започва и развива производството на дробилки за храсти и други растителни материали. Още първите машини се отличават с модерната си конструкция и високите си технически параметри и качество за времето си. Фирмата бързо се нарежда сред първите производители на такива машини в Централна Европа. През 90-те години VIKING достига 90% пазарен дял в Австрия.
През 1984 г. VIKING започва и производството на собствена линия четириколесни косачки за трева. Производството е изключително ръчно.
Werk2
Резкият възход на VIKING започва през 1992 г., когато фирмата става собственост на групата STIHL.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото