Занитвания с попнитове и нитове-гайкиОсвен обширната гама от такери – ръчни, електрически (плюс акумулаторни) и пневматични, немската марка NOVUS e известна и като реномиран производител на клещи за занитване с т. нар. слепи нитове. Както и на самите нитове в техните две разновидности. Едната са масово разпространените и добре познати нитове за неразглобяемо съединяване на тънки, предимно листови, материали. Другата, позволяващи създаването на разглобяеми съединения, са нитовете-гайки.
Занитването със „слепи”, известни още като попнитове, има редица предимства, поради което те отдавна силно изместиха класическите нитове при изпълнение на неразглобяеми съединения. Освен че с тях се работи много лесно и бързо, този метод има огромното предимство, че позволява занитване, без да е необходим достъп откъм срещуположната страна на мястото на занитване.
За начеващите домашни майстори ще дадем кратки пояснения.

 

Неразглобяеми съединения
Слепите, или още попнитовете, се състоят от две части: кух метален нит с глава и преминаващо през него стоманено стъбло (дорник) с полукръгла глава. Нитът се вкарва през пробит в съединяваните детайли отвор, докато главата му опре плътно. Отворът се пробива с диаметър с 0,1 mm по-голям от диаметъра на нита. След това стъблото на нита се захваща с клещите за занитване и чрез неколкократно притискане на подвижното рамо се извършва занитването. Клещите издърпват стъблото, при което неговата глава навлиза в края на тялото на нита, раздува го и го деформира. Щом съединението стане достатъчно здраво и силата на изтегляне достигне определена пределна стойност, главата на стъблото се откъсва и с това занитването е завършено. Съединяваните детайли остават плътно, силно притиснати един към друг. Съединението е неразглобяемо, освен ако не бъде механично разрушено. По правило след откъсване на главата стъблото лесно изпада от клещите. Ако случайно заяде, се освобождава чрез леко почукване откъм мундщука на клещите.
Качествено занитване се получава, когато нитът влиза плътно в отвора и дължината му е подходящо подбрана. При къс нит не може да се оформи достатъчно голяма глава и нитът лесно може да се изскубне. Когато той е прекалено дълъг, краят му може да се изкриви, а главата на стъблото да не опира плътно до съединяваните детайли.
Клещите за занитване на NOVUS имат по четири мундщука с различно големи отвори, позволяващи работа с нитове с различна големина.
Така стигаме до избора на клещи и подходящите за тях нитове.

Като оторизиран вносител за България „Ташев-Галвинг“ ООД предлага пълната гама клещи на немската фирма NOVUS за занитване със слепи нитове и също така – пълния асортимент от нитове. Той включва и нитовете, представляващи втулка с вътрешна резба – технология, която позволява създаване на разглобяеми резбови съединения при конструкции от тънък листов материал.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото