За всеки вид дейност и натоварване – подходящата машина Raider


От 2000 г. насам нашият пазар е свидетел на неспирния възход на българската марка за електроинструменти Raider. Към своята 25-годишнина през 2017 г. броят на продадените машини и електроинструменти с марката Raider е бил 1 870 000. Днес тази стойност вече гони 2 милиона.
Raider е марката, с която основаната през 1992 г. българска фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД излиза на пазара на електроинструменти в България през 2000 г. Като резултат от нейния успех, добър прием и утвърждаване на пазара, през годините тя стана нарицателна за цялото семейство електроинструменти и машини, което днес се предлага с три марки: Raider Power Tools, Raider Pro и Raider Industrial. Последователното им излизане на пазара е част от стратегията, разработена преди повече от четвърт век от братята Баша, основатели и собственици на „Евромастер Импорт Експорт” ООД. Развитието на марката Raider и необходимостта от специализация на електроинструментите според тяхното предназначение и работен режим, обуславя създаването на трите обособени марки. Всяка съответства на един от трите основни пазарни сегмента – електроинструменти и машини за масова употреба, професионална и индустриална техника.
Избирайки машина от дадена марка, клиентът получава инструмент, съобразен с изискванията на работния процес и натоварването на машината. Най-вече от неговата интензивност и продължителност – дневна, седмична, месечна и т.н. Именно в това се крие съществената разлика между машините от трите марки.
От гледна точка на потребителите, трите марки имат следната пазарна насоченост:
Raider Power Tools: за хора, които притежават необходимите умения да майсторят с ръцете си, изпитват вътрешна потребност и удоволствие или им се налага да подобряват средата, която обитават – дом, вила, градина и т.н.
Raider Pro: за потребители, основно занаятчии, които изкарват хляба си с дейности, изискващи производителни, удобни за работа, здрави и надеждни електроинструменти.
Raider Industrial: за работещи в индустриални производства, строителство и други дейности, които се нуждаят от високопроизводителни, минимално уморяващи и най-вече издръжливи на високи натоварвания и продължителна работа машини. Тук място за компромиси няма.
Постепенното навлизане във всеки от тези пазарни сегменти бележи пътя за развитие на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД през годините. Той може да се проследи отчетливо и по 111-те публикации в списание „Направи сам“, започвайки от пролетта на 2002 г. до днес.
От първите модели Raider, прозорливо прицелени към все още рядко населената с качествени машини ниша на българския пазар за масови електроинструменти, през семейството Raider Pro, което излиза на пазара през 2006 г. с насоченост към пазара на професионални инструменти, до Raider Industrial. С тази най-нова и най-високо стояща в продуктовата гама на компанията марка Raider Industrial „Евромастер Импорт Експорт“ ООД отбеляза своя 25-годишен юбилей през 2017 г. Година по-късно марката е представена на пазара с 29 модела Raider Industrial.
Съвсем „гореща” новост в програмата за развитие на марката Raider Pro е появата в първите дни на януари на ново подсемейство – Raider Pro R20 System. То стартира с 9 машини, захранвани с една и съща базова акумулаторна батерия с капацитет 2,0 Ah. На разположение са още два модела батерии с капацитет 1,5 Ah и 4,0 Ah. На тази съвсем нова група инструменти ще заделим подобаващо внимание още в следващата статия в списанието за продуктите на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.
Многообразието от модели е привилегия и предимство за клиентите. Същевременно прави изборът по-труден. Влизайки в претрупан с електроинструменти специализиран магазин, потребителят все повече се затруднява да се ориентира правилно, за да направи най-подходящия, според реалните си потребности, избор. Значение има личният предишен опит при работа с машини от дадена марка, често и приетото на доверие чуждо мнение. За четящите хора решаващо значение има и професионално подготвената и разбираемо поднесена техническа информация – поприще, на което списание „Направи сам“ работи усърдно вече 39 години.
За продуктите с марката Raider изборът започва с избора на подходящата за случая подмарка.
Към момента „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага на пазара общо 514 електроинструмента и машини, разпределени по марки така:
– Raider Power Tools – 390 бр.
– Raider Pro – 95 бр.
– Raider Industrial – 29 бр.
Броят на машините логично съответства на структурата на пазара и на търсенето.
Тук не бива да пропускаме едно друго, силно развито направление на марката Raider – пневматичните инструменти. Отчитаме, че този вид инструмент са останали встрани от вниманието на редакцията ни, нещо, което скоро ще коригираме.
За всяка обособена група клиенти „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага оптималната, включително и в ценово отношение, машина. Това обаче може и да въведе в заблуда хора, за които ниската цена е едва ли не единственият определящ фактор. В такива случаи се недооценяват или пренебрегват условията и режимът на работа, натоварването, на което инструментът ще бъде подложен.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото