За очарованието на малката домашна градина


Дори и върху по-малка площ, мечтите за собствена градинка могат да станат реалност чрез влагане на творчество и добро планиране. Следвайки компетентни съвети и с постепенно нарастващи градинарски умения, дори и малки по площ градинки биха могли да изглеждат по-големи и просторни, отколкото са в действителност.
Най-важното за всяка градина, била тя малка или по-голяма, е да бъде добре поддържана. Нещо, за което освен умения, се изискват и качествени, подходящи за целта инструменти, които не само да улесняват работата, но и да я превръщат в удоволствие.
Правилно структурираната градина, в съчетание с разцъфтелите растения, добива пространствена дълбочина. Като първа стъпка можете да направите така, че градината да изглежда по-голяма по площ.
„За да постигнат този ефект, собствениците на градини трябва да разчупят правите линии, като структурират съществуващата площ на повече малки елементи“, обяснява градинският експерт на STIHL Йенс Гертнер. Допълнителни визуални оси, виещи се пътеки и умело разпръснати зелени островчета засилват този ефект. Любителите градинари също така могат да постигнат триизмерен ефект, като създават малки хълмисти образувания със специфичен релеф. Също така е важно правилното разполагане на растенията. „Подходящи за по-малки градини са самотно стоящи растения. Засаждането на дървета със свещовидна, колонообразна тясна корона – специални видове бук, габър, декоративна череша, правят добро впечатление в малката градина“, съветва Йенс Гертнер. Те придават на градината по-релефна структура, без да заемат твърде много място. Не на последно място, изборът на цвят също оказва значително влияние върху оптичното възприятие: сините цветове например придават по-голяма пространствена дълбочина, цветовата комбинация от бяло, синьо и розово е хармонично издържана, поставя светли акценти.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото