Зидане с блокчета YTONG – майсторски секрети. Част I

IMG_2576В тази статия ще проследим основните операции и техники при изграждане на зид от блокчета YTONG с гладки чела. Изборът на този вид блокчета позволява да се демонстрира запълването на вертикалните фуги чрез полагане на лепило и върху тесните чела на блокчетата. Освен това, както вече споменахме в статия „Верният избор на блокчета за зидане YTONG – съветите на специалиста”, този начин на зидане има предимството, че се повишава механичната здравина на зида.
Всяка една от описаните операции е илюстрирана чрез снимки според последователността при извършване на отделните действия. С изключение на ръчния електрически миксер за строителни разтвори, необходим за доброто разбъркване на лепилото и електрическата бормашина, с която се пробиват и издълбават отвори в блокчетата, всички останали инструменти, използвани при зидане с блокчетата YTONG, са механични ръчни. С тях се работи лесно, а и не изискват специална поддръжка. Основните и най-често използвани инструменти и крепежни елементи са показани в края на статията. Тяхното приложение е пояснено в текста и онагледено със снимки.
За качеството и здравината на зидарията решаващо значение има правилно подбраното лепило. Едва ли има съмнение, че най-добрият избор е да се работи с лепилото, което производителят на блокчетата YTONG – „Ксела България“, предлага на пазара. То, както и лепилата за газобетон на други производители, се доставя във вид на суха смес, опакована в книжни торби, подплатени с полиетилен. Разтворът за залепване на блокчетата се приготвя на място чрез разбъркване на сухата смес с вода при ниска честота на въртене на бъркалката. Важно е точно да се спазва посоченото върху опаковката съотношение между сухото лепило и количеството вода, както и останалите изисквания на производителя. Разтворът се разбърква в пластмасова кофа с еластични стени и дъно, което впоследствие силно улеснява тяхното почистване от полепналата корица втвърдено лепило. Първоначално се сипва водата и след това се добавя лепилото. Количествата прахообразно лепило и вода се подбират така, че да се получи разтвор, който може да се изразходва в рамките на до 4 часа. При дебелина на пласта лепило 1–3 mm средната разходна норма е около 15 kg/m³ при блокчета с гладки чела и около 11 kg/m³, когато челата на блокчетата са оформени фабрично на „длъб и зъб“ (нут и перо).

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото